Sindikat

Informacija za javnost i medije SNP: Zašto „Kopelija“ košta skoro 9 miliona dinara

 

„Nezavisnost“ Srpskog narodnog pozorišta traži odgovore

  • Između onoga što je bilo i šta je sada? Smenjen je upravnik gospodin Aleksandar Stankov i došao novi stari v.d. upravnik dr Zoran Đerić, ali uz neke promene, koje su dobrodošle, ostale su neke koje nisu dobrodošle. Naprotiv, jako su loše

Naime u Srpskom narodnom pozorištu se vrtimo godinama kao u filmu „Dan mrmota“. Ako pogledamo unazad uglavnom su upravnici smenjivani zbog enormnih autorskih honorara, loše kadrovske politike i smene vlasti. Što kažu ljudi iz umetničkog miljea „u Narodnom pozorištu iz Beograda se radi zbog slave a SNP-u zbog para“.

Na sednici UO SNP-a 19.01.2023. god doneta je odluka da se usvoje autorski ugovori veći od 400.000 dinara, bez prethodne rasprave o visini honorara. Već narednog dana sindikati su reagovali i tražili novu sednicu upravnog odbora na kojoj bi se to učinilo, ali do nje nije došlo.

Usledila su upozorenja svima redom od novog upravnika – predsedniku UO SNP-a, Nadzornom odboru SNP-a i Sekretarki za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, da ugovor za balet „Kopelija“ sa autorskim timom iz Mađarske košta enormno mnogo novca i da taj ugovor treba stopirati ili ga u značajnoj meri finansijski umanjiti. Kad na to dodamo da u kući imamo baletskog koreografa koji to može da uradi za svoju platu, a godinama ne radi, jasna je naša reakcija i na osnovu ovoga zatražena je odgovornost i smena direktora UJ baleta SNP-a.

Sledi serija sastanaka na kojima je obrazloženo zašto ne treba potpisati taj ugovor i svima je bilo u interesu da se sve uradi valjano. Jasno je naloženo upravniku da treba da se razgovara sa stranim koreografom i proba sporazumni raskid ugovora ili značajno umanje iznosi za plaćanja. Uprkos jasnim smernicama upravniku od strane predsednika UO SNP-a, i obećanjima sindikatima da će to biti učinjeno, do toga nije došlo.

Vreme su kupovali više od dva meseca da na kraju ne bi uradili ništa? Autorski tim je došao i počeli su sa radom, ali još uvek nije kasno da se spase što se spasti može. Za to je ipak potrebna i volja i želja koje na žalost nema.

Osećamo odgovornost prema građanima Srbije i smatramo da javnost treba da bude upoznata kako se troši novac i da ukažemo na nedomaćinsko poslovanje i odnos prema javnom novcu namenjenom za programe SNP-a. Vrednost samo autorskih honorara za balet „Kopelija“ je 8.807.500,00 rsd bruto.

Od toga koreografskom timu iz Mađarske 6.485.500,00 rsd bruto. To je bez kostima i bez scenografije.

Za iznos sredstava koji je opredeljen za ovu premijeru komotno smo mogli napraviti dve baletske premijere. A za balet „Kopelija“, koji se inače igra u bivšim zemljama Sovjetskog saveza kao školska predstava, ovo je previše.

Problema u SNP-u godinama je mnogo, što se najviše odrazilo na UJ Balet SNP-a. Potrebne su hitne promene ili će on prestati da postoji u formi u kakvoj je do sada bio. Ovo je samo vrh ledenog brega, pa smo zatražili na uvid i od bivšeg i od sadašnjeg upravnika ugovore iz predhodnih godina, kako bismo stekli što jasniju sliku o autorskim honorarima SNP-a.

Takođe, zatraženo je i od Nadzornog odbora naše kuće da se provere svi ugovori, aktuelni i iz prethodnog perioda. Zatražili smo na uvid ugovore iz predstava (Katarina Izmailova, Žizela, Dama s Kamelijama, Pinokio, Madam Baterflaj, Vragolanka, Ohridska Legenda, Ana Karenjina, Kopelija, opera Karmen i opera Aida).

Glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ SNP, Momčilo Nenadović

Izvor: GS KUM „Nezavisnost“

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Zahvaljujući zaključenju Aneksa II Kolektivnog ugovora kod poslodavca zaposlenima u CARNEX-u u Vrbasu povećane zarade za 14%
Poseta povereništvu GOODYER „Nezavisnost“u Kruševcu

Kategorije

Izbornik