Najnovije

In memoriam: Rade Bubalo +

 

  • Rastužen je Sombor potrkaj ovog januarskog vikenda, gospodnje 2022. Napustio nas je u 81. godini Rade Bubalo, dugogodišnji sportski, društveno-civilni radnik, viši instruktor saobraćaja, humanista, muzičar, aktivista, volonter u somborskim udruženjima građana

Pre svega, bio je dobar čovek. Kada je god kod prijatelja primetio neraspoloženje, bio je odmah tu, uvek pri ruci. Galantan, ohrabriv, uporan i dosledan u borbi za bolje sutra prijatelju, do kraja. Od početka, sredine nema, bila je njegova smislena životna sintagma.

I kada je u svom rodnom Apatinu započinjao uspešne sportske dane, kao rukometaš u ono romantično vreme tog trofejnog kolektivnog sporta, potom u svim drugim važnim ulogama kao veoma cenjeni sudija, a nakon toga i delegat i kontrolor na najvišim saveznim rangovima Prve lige velike države.

Jedno od sećanja (prim.aut. S. Stričević)*

*Dešavala se jedna veoma važna prvenstvena prvoligaška utakmica rukometašica u Gradskoj hali „Mostonga“ pred uvek prepunim tribinama. Domaći ŽRK „Bane Sekulić“ je veoma često angažovao Radeta ili za zapisničara ili za merioca vremena, što je on uvek naravno besplatno s ljubavlju prema rukometu i klubu, odrađivao. I, tad, pred kraj utakmice, kada mu je dozlogrdilo nepravedno suđenje, na štetu domaće ekipe koja je trebalo da osvoji titulu šampiona države, odjedom je „raspalio“ po zapisničkom stolu, udario po tasteru za merenje vremena, sve je na semaforu nestalo i naravno, utakmica je u tom momentu prekinuta. Nije mario što je bio svestan da će ga to koštati kazne godinu dana suspenzije. Delegat je odmah reagovao, a Rade mu je rekao, ‘e baš me briga, ne trpim ovakve lopovuke pogotovo ne u našem Somboru’. Domaći navijači, ali i objektivni malobrojni gosti, sišli su sa tribina i – čestitali mu. Što govori, da nije podnosio nepravdu. Makar i na sopstvenu štetu. Jer, ljudi su mu verovali.

Mnogi će naravno, ponajviše upamiti ovog čoveka kao osnivača prve privatne auto-škole u Somboru, kojoj je dao kratak-jasan naziv, „ABC“. Obučio je mnoge, koji su znali da će višestrukim padanjima na ispitima u vožnji kod njega, dobro savladati Radetovu lekciju i postati najbolji vozači.

Za njim tuguju prijatelji iz raznolikih oblasti života i rada, s obzirom na Radetovu posebno specifičnu raznovrsnost. Jedan od najbližih prijatelja, somborski dirigent Milan Radišić, javljajući tužnu vest o odlasku bliskog druga, napisao nam je: – Večito mlad, najbolji pevač među instruktorima, najbolji instruktor među pevačima. Neverovatna snaga. Sada sam siguran da naš instruktor uči vožnji nebeske pevače.

Upravo Bubalo je osim svih delatnosti i svojih svakodnevnih aktivnosti i po odlasku u penziju u kojoj nije ni dana mirovao, osnovao i prvi somborski muški vokalni trio, dajući mu simbolično ime, kakav je pa karakteru bio i sam, „Boemi“, angažujući vrsne muzičare Nedeljka Đokića i Damira Milića Taru. Oduševili su i iznenadili brojnu publiku na mnogim održanim koncertima, a dirigent i korepetitor je bio opet pozvan sa Radetove strane kao vođe ovog sve popularnijeg trija kojem je zakazivao svakovečernje dosta zahtevne probe, baš Milan Radišić. „Letele“ su partiture na sve strane u prostorijama njegove auto-škole, ponavljane su iste pevačke deonice desetine puta, nije bilo „vremena“ da neko kaže, ‘umoran sam’…

I sa naše strane, ostajemo zahvalni Radetu. Jer, podržao nas je, on u prvom redu, kada smo 23. septembra 2011. godine osnovali Udruženje PODIUM koje je postalo i izdavač Novog Radio Sombora. Vozio nas je autom – naravno, o svom trošku, u subotičku filijalu APR-a. Još u autu smo „mozgali“ o imenu Udruženja, pa Rade onako u svom stilu inteligentno a pomalo vrcavo i ubedljivo, reče, „neka bude ABC, to vam je najsimboličnije kad već niste pronašli do sad pravo ime udruženju, ne zato što je to moja sad već bivša, auto-škola, već… da vam pomognem, deco… eto.“

I eto, tako je Rade Bubalo bio i prvi predsedavajući Osnivačkoj skupštini današnjeg Udruženja „PODIUM“ pa njegovo ime i u našim dokumentima kao prvo, ostaje zapisano. Hvala, za sve, druže!

Ispraćaj Radeta Bubala je u ponedeljak, 17. januara 2022. u 13 časova, na groblju u Apatinu.

Novi Radio Sombor i Udruženje „PODIUM“ žaleći, izražavaju najdublje saučešće porodici Bubalo.

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci

UGS NEZAVISNOST: Evropska direktiva protiv eksploatacije radnika na digitalnim platformama
EMISIJA OSSO broj 13 (siječanj-januar 2022) – uz mogućnost odgođenog slušanja na našem portalu / Osijek za Sombor, Hrvatska za Srbiju

Kategorije

Izbornik