Najnovije

In memoriam: Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja „Zejtinlik“ u Solunu

 

  • Đorđe Mihailović (Solun, 1. maj 1928 – Solun, 2. jul 2023) bio je čuvar srpskog vojničkog groblja „Zejtinlik“ u Solunu. Više od pola veka dočekivao je i ispraćao potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Pokazivao im je gde su pohranjene kosti njihovih predaka i čuvao humke svih osam hiljada srpskih stradalnika

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti, 1928. godine. Posle smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku. Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, poslednjem muškom potomku iz loze Mihailovića. On je bio čuvar groblja do maja 2022. godine, a odstupio je zbog narušenog zdravlja.

Odlikovan je jula 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena.

Na Dan primirja u Vekom ratu, 11. novembra 2021. godine uručeno mu je priznanje Majka Srbija u ime države Srbije. Odlikovan je i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Raša Perić posvetio je pesmu čuvaru Zejtinlika, Đorđu Mihailoviću, „Maršira svu noć“. O Đorđu Mihailoviću 2013. godine snimljen je dokumentarni film „Poslednji čuvar“.

Slava mu i hvala.

(Izvor: Vikipedija)

Foto: https://trebinjelive.info/


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Dušanka Golubović državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede održala u Zrenjaninu sastanak predstavnika deset okruga povodom pojave afričke kuge svinja
Ažuriranje evidencije grobnih mesta u naseljenim mestima Grada Sombora

Kategorije

Izbornik