Najnovije

Gradsko udruženje penzionera Sombor svečano obeležilo 8. mart Dan žena

 

  • Druge martovske srede u prostorijama Gradskog udruženja penzionera Sombor, na sam datum, dostojno je obeležen osmi mart, Međunarodni dan žena. On se obeležava u uspomenu na 1908. godinu, kada je 15.000 žena prošetalo Njujorkom, zahtevajući u protestu kraće radno vreme, veću platu i pravo glasa

Godinu dana kasnije, Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena. Ideja da se ustanovi međunarodni praznik potekla je od žene po imenu Klara Cetkin, komunistkinje i borkinje za prava žena. Pošto se rodila na teritoriji tadšnje Istočne Nemačke njena slika je bila na novčanici od 10 istočnih maraka što možete videti na predzadnjoj fotografiji u galeriji.

Iz razloga što 8. mart asocira uglavnom na komunizam i socijalizam, u većini država sveta se ne obeležava spektakularno.

Gostima se obratila na samom početku predsednica GUP Sombor Irena Živanović, zahvalivši se brojnim pristunima, među kojima je u ime Gradske uprave prisustvovao Darko Smiljanić, većnik za oblast socijalne zaštite. Usledile su dve pesme u izvođenju hora somborskog Udruženja penzionera pod dirigentskom palicom Ilone Vidaković, „Ivanova Korita“ i „Somborske ruže“. Pesnikinje Ružica Kljajić, Teodora Zorić i Divna Babić su recitovale svoje pesme, u ostatku kulturno umetničkog dela koji je upriličen za naše najstarije sugrađane učestvovala su deca iz škola „Bratstvo-Jedinstvo“ i Muzičke škole „Petar Konjović“.

Svečanost je završenila izložbom slika koju su zajednički oragnizovali „Likovna grupa 76“  i Gradsko udruženje penzionera Sombor. Izložbu je svečano otvorio Zdravko Borejević koji je kao predsednik koncipirao – i ovom prilikom isključivo radovima ženskog dela Grupe.

Osmorartovski susret na adresi jednog od četiri somborska venca, Petra Bojovića 20, gde su svi dobrodošli, zaokružen je druženjem uz prigodan koktel.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Image&text:

Srdjan Acanski/ AcanskiS©

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Solidarnost, odgovornost, pomoć su imenice ženskog roda – uz Međunarodni dan žena
Đaci Gimnazije „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura prvi otkrili povratak Novaka Đokovića u Srbiju

Kategorije

Izbornik