Najnovije

Gradsko udruženje penzionera Sombor i Udruženje „PODIUM“ – Novi Radio Sombor gosti na Susretu mađarskih horova u Belom Manastiru

 

  • Prošlog vikenda u Belom Manastiru  su se sastali mađarski horovi iz Baranje u Hrvatskoj, u organizaciji Mađarskog kulturnog udruženja „Pelmonostor” u Belom Manastiru. Udruženje je osnovano pre 25 godina. Od tada je preraslo u jedno od najaktivnijih udruženja u regionu. Ima svoje sedište, konferencijske sale, prostorije za probe i lepo izgrađenu i nameštenu gostinsku kuću. Pansion je otvoren 2005. Profesionalne grupe i gostovanja svakodnevno deluju, interesantan podatak smo zabeležili da u 11 zemalja, oko 700 predstava su izveli u prošlom periodu. Ženski hor postao je prepoznatljiv u regionu. Mlađe generacije su se rado uključile u rad na očuvanju tradicije, uz nesebičnu pomoć roditelja.
  • Oism domaćina, učestvovali su horovi:
    Udruženje za očuvanje tradicije mladih Novi Bezdan
    – Mađarska kulturna udruga „Kiskőszeg” – Batina
    – Mađarska kulturna udruga Endre Adi „Kórógy” – Korođ
    – Građanska čitaonica iz Mohača

Izabela Agh, predsednica Mađarskog kulturnog društva Pelmonostor iz Belog Manastira, pozdravila je skup. Među gostima iz zemalja u okruženju učestvovali su Laslo Suč, kopredsednik Udruženja čitalačkih krugova i Eržebet Tot Batori, koordinatorka prekograničnih aktivnosti u Asocijaciji čitalačkih krugova. U svom pozdravnom govoru, Izabella Agh je rekla da je „mađarska narodna pesma lepa. Lepo je nama Mađarima, ali i drugima, ljudima koji žive oko nas. U osnovi, međutim, to je za nas najlepša, jer vuče naše unutrašnje konce. Uopšte, za ovo je potrebna kohezivna snaga, roditelja, prijatelja, crkvenih sveštenika, učitelja muzike. Cilj je da se čuje i razume poruka narodne muzike i narodnih pesama“.
Iz Srbije su učestvovalina smotri Udruženje PODIUM/Novi Radio Sombor sa sedištem u Somboru, koje je predstavljao Srđan Ačanski kao i Opštinsko udruženje penzionera Sombor, koje je predstavljala Gizela Žužić.

Tokom manifestacije, istaknute su i mogućnosti regionalne saradnje, na relaciji Sombor-Beli Manastir-Mohač, a incijativu i sugestiju za to je dala je Asocijacija čitaonica iz Mohača.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

foto: IAcanskiS©I

Tagovi: , ,

Povezani članci

Zašto se današnji dan Duhovski ponedeljak smatra danom rođenja Crkve
MUP apeluje na građane da pre početka kupališne sezone ne koriste kupališta

Kategorije

Izbornik