Kultura

Gradski muzej Sombor: Promocija arheološkog lokaliteta Magareći mlin

 

  • Promocija arheološkog lokaliteta Magareći mlin sa rezultatima dosadašnjih istraživanja biće održana u utorak, 26. decembra u 18 časova u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor

Na promociji će govoriti: Kristina Penezić iz instituta „Biosens“, dr Ivana Živaljević, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, Anđelka Putica i Viktorija Uzelac, viši kustosi arheolozi Gradskog muzeja Sombor.

Istraživanje arheološkog lokaliteta Magareći mlin započeto je 2022. godine u okviru multidisciplinarnog projekta Poslednji lovci i prvi zemljoradnici Bačke: kartiranje i zaštita lokaliteta Magareći mlin, Gradskog muzeja Sombor.

Lokalitet Magareći mlin, višeslojno arheološko nalazište, nalazi se oko 4 km jugoistočno od Apatina. U preko 2 metra kulturnih slojeva kriju se tragovi naseljavanja od mezolitskog perioda (7500 g. p.n.e.), preko najranijih zemljoradnika na tlu jugoistočne Evrope i kroz praistoriju i antiku sve do srednjovekovnog perioda, što ukazuje na njegov veliki potencijal i značaj.

Neolitsko naselje na Magarećem mlinu bilo je u upotrebi između 6200. i 5700. godine p.n.e, što ga čini jednim od najstarijih na teritoriji Vojvodine. Magareći mlin predstavlja jedinstveno nalazište na čitavoj teritoriji Srbije, sa tragovima naseljavanja od mezolita do srednjeg veka. Rezultati istraživanja publikovani su u većem broju vodećih međunarodnih časopisa, a prikazani su i široj javnosti u okviru izložbe Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja, finansirane od strane Ministarstva kulture. Projekat arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu podržali su Ministarstvo kulture republike Srbije, Opština Apatin i Grad Sombor.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Čuvari tradicije: Sivcu održano 24. Etno veče
10 prvih godina Umetničkog studija Sombor – Čestitamo!

Kategorije

Izbornik