Kultura

Gradski muzej Sombor: Program manifestacije „Muzeji za 10 2023.“

 

Ove godine „Muzeji za 10” u Gradskom muzeju Sombor biće održani od utorka, 16. maja do petka, 19. maja

  • Muzej u mom domu
    Utorak, 16. maj od 11 do 13 časova

Muzej u mom domu je program koji se okviru manifestacije Muzeji za 10 održava po peti put, kao deo stalne ponude Gradskog muzeja Sombor od 2017. godine.

Cilj ovog programa je da pokaže da svako od nas može biti baštinik i da baštinu koju ima u svom domu može, na kustoski / muzeološki način prepoznati, opisati, predstaviti, interpretirati i prezentovati.

U ulozi kustosa Muzeja u mom domu ove godine naći će se učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola „Avram Mrazović” i „Dositej Obradović” iz Sombora.

Ukoliko želite da čujete njihove priče, domaćini u Gradskom muzeju Sombor vas pozivaju da posetite ovaj program u utorak, 16. maja od 11 do 13 časova, u dvorištu Muzeja.

  • Otvaranje izložbe Krug života i smrti – prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor
    Četvrtak, 18. maj od 18 časova

Studijskom izložbom Krug života i smrti – prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor obeležavamo 140 godina muzejske delatnosti na ovim prostorima.

Na ovoj izložbi prvi put biće predstavljena celokupna sistematizovana zbirka prstenja iz kolekcije srednjovekovnog nakita Gradskog muzeja Sombor. Prstenje je sakupljano od samog početaka formiranja arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor sa teritorije koja obuhvata prostor današnje Bačke. Krug života i smrti oslikan je primercima prstenja datovanog od kraja VIII do početka XIX veka, a najzastupljenije je prstenje sa arheoloških iskopavanja i ono je obezbedilo osnovnu građu predstavljenu na izložbi. Autorka izložbe je Viktorija Uzelac, viši kustos arheolog. Izložbu će otvoriti Divna Gačić, muzejski savetnik arheolog.

Tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10 ulaz u Gradski muzej Sombor je besplatan. Grupne posete (10 do 50 posetilaca) potrebno je najaviti dva dana unapred na telefon 025/412-728.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Monika Maširević: Putopisno – dokumentarno predavanje NAMASTE, INDIJO!
Baletski mjuzikl “Lepotica i zver” pozorišta Una saga serbica u Somboru

Kategorije

Izbornik