Kultura

Gradski muzej Sombor: Izuzetno interesovanje građana već na samom otvaranju izložbe ‘Nove akvizicije 2008 – 2022’

 

U Gradskom muzeju Somboru večeras, na veliki svetac Svetu petku 27. oktobra, svečano je kao što smo i najavili, otvorena još jedna značajna izložba, Nove akvizicije 2008 – 2022, u susret velikom jubileju, 140 godina ove nulte ustanove kulture u – gradu kulture, Somboru. O značaju izložbe govorio je direktor somborskog Muzeja David Firanj, a izložbu je svečano otvorila gradska većnica za kulturu i obrazovanje Anita Stojakov. Otvaranju su prisustvovali i državni funkcioneri Dušanka Golubović, Goran Milić, predstavnici Gradske uprave grada Sombora kao i mnogobrojni građani, ljubtelji muzejske umetnosti

Izložba koja je večeras na otvaranju imala izuzetno lep odziv, pruža uvid u akvizicije Gradskog muzeja Sombor u proteklih petnaest godina, obuhvata predmete koje je muzej u tom periodu na različite načine pribavio. Sastoji se iz sedam celina od kojih svaka predstavlja jedno odeljenje Gradskog muzeja Sombor: arheološko i numizmatičko, istorijsko, etnološko, likovno, muzejsku biblioteku kao i dva depandansa istorijskog odeljenja, Spomen muzej Batinske bitke i Muzej Podunavskih Švaba.

Sve to, sadržajem inače obimno, u jednoj skladnoj celini. Izložbu ćete moći da pogledate do 30. novembra.

Posebno je značajna činjenica što veći deo izloženih eksponata nikada do sada nije bio javno prezentovan u okviru muzejskih programa. Cilj izložbe jeste da putem muzejskih akvizicija usmeri pažnju na osnovnu muzejsku delatnost a to je formiranje, konstantno dopunjavanje i čuvanje muzejskih zbirki.

Poznato je da sve ono što bogate muzejske zbirke sadrže nije uvek dostupno očima javnosti, pa je ova izložba upravo iz tih razloga specifična prilika da posetioce upozna sa značajnim opusom onoga što je u Gradskom muzeju Sombor aktuelno i novo, u vremenu od 2008. godine pa do danas.

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta “Svi smo jedno – višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora za 2022. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Fotografije: Srđan Ačanski 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

 

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Narodno pozorište Sombor: Repertoar za novembar 2022. uz premijeru ‘Galeba’ na veliki jubilej
Podunavski dani Janoša Hercega – tradicionalno, somborska Biblioteka

Kategorije

Izbornik