Kultura

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ Sombor obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava

 

  • Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ organizuje predstavljanje romana Abhaja (Akademska knjiga, 2023) Borislava Čičovačkog, u utorak 23. aprila

Borislav Čičovački (Sombor, 1966), pisac, libretista, muzički umetnik, muzikolog i redovni profesor oboe i kamerne muzike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. U Holandiji je publikovao jedanaest knjiga proze. Na srpskom jeziku do sada su objavljene njegove četiri knjige. Roman Crni kos, a po polju božuri, prvi put izdat 2001. godine na holandskom jeziku, uvršten je u deset najboljih knjiga balkanskih pisaca objavljenih u Holandiji, prema izboru kritičara dnevnog lista NRC Handelsblad 2002. godine.

Roman „Abhaja“ čine ispovesti jedne duše u četiri reinkarnacije, tokom kojih se ona susretala sa nerazrešivim iskušenjima stravične surovosti sredina u kojima je živela. I u Danskoj tokom krstaških ratova, i u Jugoslaviji tokom obračuna sa Staljinom, i u Njujorku za vreme Makartijevih progona, i u uljuljkanoj Evropskoj uniji dok traje osvetoljubiva pohara Me Too, duša je bila toliko zbunjena i uplašena sopstvenom nesnađenošću, pa nije uspela da prebrodi svoje strahove usred nemilosrdnih događaja. Izašavši iz svakog tog života kao gubitnik, duša traži pomoć svog vodiča u prevazilaženju istovetnih prepreka koje joj se neprekidno nameću, iz života u život.

U programu učestvuju: Borislav Čičovački, Milan Momčilović i Nataša Turkić.

U muzičkom delu programa nastupiće oboista Borislav Čičovački i akordeonista Aleksandar Stefanović, koji će izvoditi minijature Isidore Žebeljan i Bele Bartoka. Početak programa zakazan je za 18 časova (sala Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke, Trg cara Lazara 3).


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Jubularno, deseto izdanje koncerta povodom Svetskog dana plesa u Somboru
KC „Laza Kostić“: Danijel Babić se predstavlja somborskoj publici

Kategorije

Izbornik