Kultura

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ Sombor: Dometi 194-195

 

  • Pod sam kraj godine koju smo ispratili, izašao je novi časopis za kulturu Dometi, jesen-zima, 2023. godina, dvobroj 194-195, u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru

Dvobroj časopisa uredili su Saša Radojčić, Tamara Babić i Branislav Živanović, dok je glavni urednik Dragan Babić. Lekturu je radio Goran Malbaša, a grafički urednik je Dejan Podlipec. Na 192 strane, sadržaj časopisa je:

Rubrika Datum posvećena je manifestaciji „Venac Laze Kostića 2023.“ i u njoj su objavlјena dva teksta Davida Kecmana: „Povelјa Bratislavu R. Milanoviću“ i „Izron u svetlost ili: pre nego što sve zalije more“ (o pesnikovim lirskim vrtložnicima od prvenca Jelen u prozoru (1975) do zbirke Plava meduza (2022)), kao i tekst Saše Radojčića „Amalgam mita i istorije“, te beseda Bratislava R. Milanovića povodom nagrade „Venac Laze Kostića“ i njegovih pet pesama.

Rubrika Reč donosi poeziju i prozu Darka Cvijetića, Danice M. Savić, Svetlane Đuk Đekić, Anđelka Zablaćanskog, Marije Kovačević, Nebojše Lapčevića, Vladimira Kirda Bolhorvesa, Nadice Gajović, Dejana Maka, Aleksandra M. Arsenijevića i Vuka Vučkovića.

Rubrika Imenik posvećena je Dubravki Ugrešić (1949–2023) i o njenom stvaralaštvu pisali su Žarka Svirčev, Tihomir Brajović i Saša Ćirić.

Gojko Božović priredio je rubriku Tema u kojoj je pisao o književnoj radionici Arlemm koju je vodio u Arilјu. U okviru rubrike objavlјene su priče Milene Blagojević i Milice Đorđević i pesme Aleksandre Gajović i Đorđa Matovića, učesnika radionice.

U rubrici Esej objavlјeni su tekstovi Kristijana Vekonja „(Post)apokalipsa kao posledica prirodne katastrofe u književnosti“ (deo doktorske disertacije „Postapokaliptični obrasci u anglo-američkoj književnosti i popularnoj kulturi”) i Zlatoja Marinova „Petar Marčević i njegovo delo“.

Rubrika Vrednovanja donosi tekstove Branka Ćurčića o romanu Mrtvi na dodir Ana Marije Grbić, Adriane Dondo o zbirci poezije Zmijštak Tanje Stupar Trifunović, Marine Avramović o romanu Hodočašće u sodomu Jovice Aćina, Marijane Jovelić o poemi Singularitet Birsene Džanković i Jelene Lalatović o romanu Kanon potištenog uma Filipa Grbića.

Časopis za kulturu Dometi objavlјen je pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture Republike SrbijePokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Grada Sombora.

PDF – Časopis za kulturu Dometi 


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

„Pesničanje“ u Kljajićevu za sva vremena
Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ – Povodom jubileja tokom januara upisnina umanjena za 50 odsto

Kategorije

Izbornik