Najnovije

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“: Program povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilјa nad ženama

 

Predstavlјanje knjige „ADAMOVO REBRO“ Branke Baretić Milenković biće održano u petak, 25. novembra, u 18 časova u sali Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ (Dečje odelјenje, Trg cara Lazara 3)

U radnju ovog psihološkog modernog romana smešten je isečak jednog beogradskog vrelog leta i dah dalekih egipatskih mirisa i boja. Smeštene su raskošne metafore sveta koji nas okružuje, od najsitnijih predmeta iz naše svakodnevice preko fizionomija i navika slučajnih ili namernih prolaznika svačijeg života sve do poniranja u najskrivenije kutke uma i duše…

Kada završite čitanje knjige, nećete moći da se, kao kod svih kvalitetnih umetničkih dela, otrgnete od potrebe da o njoj promislite, preispitate i obavezno vratite na početak pa zatim prelistate stranicu po stranicu, da tada, kada već znate i sam kraj, sa tim novim osećanjem sklopite neobičan pazl Višnjinog života u svojoj glavi. I da se ne zapitate u kom trenu počinje njena metamorfoza… da li u magnovenju nakon šest tarot karata asuanske vračare… da li u ispovednoj priči neobične saputnice Nade, čije ime simbolično nosi veru u neka nova rasterećena svitanja… ili još u podsvesnom trenu odluke da napiše roman za odrasle i odlepi se od infantilnih tema i sopstvenog deteta u sebi?

U programu učestvuju: Branka Baretić Milenković, Stanislava Maksimović i Nataša Turkić.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine 25. novembar proglasila za Međunarodni dan borbe protiv nasilјa nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilјa, zlostavlјanja i mnogih drugih vidova nasilјa. Ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici. „16 dana aktivizma protiv nasilјa nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava više od 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilјa nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom lјudskih prava.

…..

Iz biografije: Branka Baretić Milenković

Rođena 3. novembra 1961. godine u Beogradu. Zaljubljena u pokret, misao i reč, skoro tri decenije izmaštava dramske tekstove i realizuje pozorišne predstave za najmlađu publiku. Neki od izvođenih naslova su i Pod sjajem zvezda, Dogodilo se u Kinšasi, Ja, peti element, Let u svet, El sueno Maravilloso, Od zlata jabuka, Pandorina kutija, Nekad bilo, sad se pripoveda, Samo pravo, put do srca je tu negde, Čarobna četkica Ma Lianga, Vinjete i mnogi drugi. Autor je scenarija serijala Bontonovići (RTS-Dečji program). Koautor je plesne predstave Teorija struna, premijerno izvedene u Narodnom pozorištu u Beogradu, projekta u kome žene u šestoj deceniji, koje su nekada igrale zajedno i koje su posle trideset godina ponovo na sceni, pokretom oživljavaju promišljanja o promenama koje su im se u protoku vremena dogodile. Istraživački impuls zadovoljava traganjem po svetu odraslih i potpisivanjem autorstva teksta za dramski koncert Misija muzika (Katarina Gojković, Zinaida Dedakin – Pozorište na Terazijama) monodramu Stanija Tasić (Slađana Pajčić – Šabačko pozorište). Neke nove životno-profesionalne avanture priziva i prvom knjigom kratkih priča TOK (2019) i prvim romanom Adamovo rebro (2021). Udata, živi u Beogradu sa Dobricom, Ivanom i Janom i njihovom podrškom u svemu što radi.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*jedna od platformi na kojoj možete da slušate 24/7 online program internet Novog Radio Sombora

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Apel: Neophodna pomoć za porodicu Vladimira Varge u Aleksi Šantiću
Zajednička podrška Fondacije Ana i Vlade Divac i Grada Zaječara inicijativama mladih

Kategorije

Izbornik