Najnovije

Grad Sombor danas obeležio „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“

***prof. dr Saša Marković

  • Republika Srbija i Republika Srpska, kao i svi Srbi u rasejanju, danas obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum 15. septembar, odabran je jer su tog dana, naši hrabri vojnici u Prvom svetskom ratu probili Solunski front i krenuli u munjevito oslobađanje Srbije, vraćajući se kući svojim vekovnim ognjištima.

Povodom obeležavanja ovog praznika, u Velikoj sali Skupštine grada Sombora, danas je organizovana tribina na temu „Srpska nacionalna ideja i savremeni izazovi 1804-2023.“ Tribinu je organizovao Grad Sombor u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Sombor, a predavanje je održao dekan fakulteta, istoričar prof. dr Saša Marković, koji je hronološkim nizom istorijskih činjenica izneo težak put koji je Srbija izabrala i kojim je prošla, boreći se za svoju slobodu, te dodao značaj patriotskog elementa u proučavanju istorije.

Gradonačelnik Grada Sombora, Antonio Ratković osvrnuo se na naše pretke koji su naselili Sombor i njegovu okolinu i naveo koliko je bilo važno da sačuvaju svoju tradiciju i sećanje na svoje korene: „Sombor danas ima razloga da bude ponosan na svoje slavne pretke, na čuvare srpskih nepokorenih barjaka, učesnike bitke na Ivakovcu, Cerske i Kolubarske bitke, bitke na Kajmakčalanu i albanske golgote, jer su njihovi potomci, naši sugrađani, naseljeni u Somboru, Aleksi Šantiću, Rastini… uspeli da očuvaju srpsku tradiciju, kulturu, veru i običaje, dakle nacionalni identitet svog naroda, zahvaljujući kome mi danas možemo da slavimo ovaj veliki praznik naše države Srbije – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“.

Tokom ratnih godina, vojska Kraljevine Srbije imala je 51. pukovsku zastavu koju im je kralj Petar I Karađorđević dodelio 1911. godine. Koliko je našim vojnicima značila državna zastava, govori podatak da ni jedna nije zarobljena, čak ni tokom povlačenja preko Albanije. Ginuli su barjaktari, ali zastave su sačuvane.

Simbol zastave uvek je bio snažan u našem društvu, ali je zanemaren nakon događaja devedesetih. Inicijativom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i rukovodstva Republike Srpske, od 2020. godine, radi se ponovo na promovisanju državnih simbola i jedinstva naroda, a isticanje državne zastave na današnji dan, samo je jedan od mnogobrojnih koraka u tom pravcu.

 

 

izvor:sombor.rs

edit: AcanskiS © Srđan.A

Medijska pažnja i pratnjaNovi Radio Sombor

Povezani članci

Uručenje ugovora o stipendiranju sportista
U Baču na tvrđavi svečano otvoreni „Dani evropske baštine- Dani Bača“

Kategorije

Izbornik