Turizam

Град Кикинда вас позива на „37. Дане лудаје“

 

  • Овогодишња манифестација „37. Дани лудаје” је на прагу. Остало је још само мало времена до почетка. Поносни смо што смо остали доследни истрајавајући да „Дани лудаје“ остану верни свом називу, односно – лудаји, у чију част је и осмишљена, поручују домаћини Кикинђани

Манифестација је нераскидиви део традиције и препознатљив симбол овог града. Већ одавно је препознатљиви бренд Кикинде. Својим развијањем, од скромне градске приредбе, створена је манифестација која промовише све туристичке, али и привредне и културне потенцијале Града Кикинде, као и вредности ове севернобанатске средине не само у нашој земљи, него и у иностранству.

Данас је посети више десетина хиљада гостију из земље и иностранства – Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Словачке, Бугарске, Републике Српске, који су не само посетиоци, него и учесници различитих  програма.

Манифестација током 4 дана нуди мноштво догађаја. Тако се у највећој Гостинској соби у овом делу Европе нађе Банатски фруштук где могу да се пробају специјалитети овог домаћинског краја, културно уметничка друштва приказују своје способности, а маскирани предшколци направе праву атракцију када њих више од 500 продефилује градом обучени у плодове јесени: ту су изложбе, дечије игре са лудајом, спортски сусрети, наравно неизоставни су и вечерњи концерти који употпуњују програм манифестације.

Оно што чини срж манифестације јесте мерење најтеже и најдуже лудаје. Најтежа измерена лепотица има тежину од 639,5 килограма – произвео је Душан Јанков из Новог Сада, а најдужу 366 сантиметара дугачку, произвео је Горан Лазић из Кикинде. Он је носилац и Гинисовог рекорда у дужини лудаје: на такмичењу у Мозирју у Словенији оборио је Гинисов рекорд са лудајом дугачком 394,5 центиметара. Сви рекорди остварени су у 2019. години.

Позивамо и Вас да дођете на „37. Дане лудаје” и заједно са нама будете део велике светске породице заљубљеника у лудаје, бундеве, тикваре, или како год је Ви зовете у Вашем крају.

——

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

„Čika Savin kotlić“ u liberlandskom selu Arka
Традиционални догађаји који окупљају младе: „37. Дани лудаје“ у Кикинди

Kategorije

Izbornik