Ekonomija

Goran Vesić, resorni ministar na promociji projekta „Zaplovi Srbijom“: Izgradićemo marinu u Somboru

 

  • Sombor je prvi grad u Srbiji u kojem je, danas, promovisan projekat Vlade Srbije „Zaplovi Srbijom“. Kako je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić precizirao vrednost projekta iznosi 28 miliona evra, njegov cilj je da bude izgrađena nedostajuća infrastruktura kako bi bili iskorišćeni potencijali rečnog saobraćaja i nautičkog turizma

Nautički, rečni, saobraćaj na vodama Srbije pogotovo rekama kojih Srbija ima čitavom svojom teritorijom u izobilju i čak mnogo više kilometara rečnih obala od mnogih zemalja koja za razliku od Srbiju imaju more, decenijama je vodni saobraćaj u državi bio zapostavljen, notirao je resorni ministar. Došlo je vreme da postanemo lideri u nautičkom turizmu, a ovaj projekat, rekao je, inicirala je premijerka Srbije Ana Brnabić:

  • Pre pandemije je u Srbiji registrovano 1.542 pristajanja, a računa se da će ove godine biti mnogo više turista, što će našoj zemlji doneti značajne ekonomske prednosti – naglasio je ministar Vesić.

Iako je Srbija zemlja koja nema more, ali ima dve međunarodne reke Dunav i Savu, kojima je povezana sa, kako je ministar rekao, sa celim svetom. To podrazumeva 1.680 kilometara plovnih puteva i više od 650 kilometara kanalske mreže, čiji će se kapaciteti početi koristiti realizacijom projekta „Zaplovi Srbijom“:

  • Gradićemo marine u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Kladovu i Somboru, u Banoštoru međunarodno putničko pristanište, imaćemo pontone za linijski saobraćaj u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Somboru. Takođe, imaćemo pontone za kanalski saobraćaj u Novom Sadu, Somboru, Apatinu i Odžacima. Tako kao Vlada činimo nove značajne podsticaje za buduća nova radna mesta.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović kaže da je neophodna infrastruktura za međunarodna putnička pristaništa:

  • Za kruzere, za marine i malu nautiku, za jake čamce, to sve je važno za naše građane i strane turiste koji će dolaziti u Srbiju – objasnio je Perović.

Sombor je grad iz kojeg će krenuti realizacija projekta, jer je Bezdan prva tačka gde najveća evropska reka Dunav ulazi u Srbiju.

  • Za naš grad je veoma značajno što je naša država prepoznala ovaj značajan potencijal Sombora, a to otvara brojne mogućnosti ubrzanog ekonomskog razvoja Sombora – istakao je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Savetnik za održivi turizam u programu UN za razvoj UNDP Marko Bajić, potvrdio je da je linijski saobraćaj od izuzutne važnosti i da je tendencija Vlade Srbije u nabavci brodova za ovaj vid saobraćaja.

U Velikoj skupštinskoj sali povodom zvaničnog početka projekta „Zaplovimo Srbijom“ Konferenciji su prisustvovali i načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković, kao i gradonačelnici, predsednici opština i načelnici okruga.

Jednočasovna somborska prezentacija projekta zaokružena je projekcijom filma o turističkim potencijalima Sombora i okoline.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

19. vanredna izborna sednica Skupštine udruženja „ECO Energy”: Izabrano novo rukovodstvo, Srđan Ačanski predsednik
Tanasković: Počele prijave za premiju za mleko, do kraja nedelje i za davanja po hektaru

Kategorije

Izbornik