Višejezično

Godišnji koncert HKUD „Vladimir Nazor“ Sombor

foto: HKUD „Vladimir Nazor“

  • Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« predstavilo je rad svojih aktivnih sekcija, alI I slavi obljetnicu Društva. Ove godine društvu je 87. rođendan

Društvo je osnovano ŠESTI PROSINCA TISUĆU DEVETSTO TRIDESET I ŠESTE GODINE kao Hrvatsko kulturno društvo »Miroljub«. Za ovih 87 godina mijenjale su se političke I društvene okolnosti, države, ukidao se hrvatski predznak, ali društvo nije prestalo raditi.

Gosti godišnjeg koncerta:

  • TOMISLAV ŽIGMANOV, minister za ljudska I manjinska prava I društveni dijalog u Vladi Republike Srbije u tehničkom mandatu i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini
  • ZDRAVKO VINCELJ, konzul savjetnik u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici
  • ŽELJKO ŠEREMEŠIĆ, dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji
  • DENIS LIPOZENČIĆ, predsjednik Odbora za kulturu Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća
  • ANITA STOJAKOV, vijećnica Gradskog vijeća za oblast kulture I obrazovanja Grada Sombora
  • SENKA DAVČIK, stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • JOSIP ŠTEFKOVIĆ, dekan somborskog Dekanata I predsjednik Katoličkog društva »Ivan Antunović« iz Subotice
  • DARIO BOŠNJAK, član Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Društvo se zahvalilo ministru Žigmanovu, a u ime Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« obratio se novipredsjednik TOMICA VUKOVIĆ.

Najstarija sekcija Društva je pjevački zbor koji je osnovan iste godine kada i »Miroljub«. Tada je imao 40 članova. Na žalost TISUĆ I DEVETSTO PEDESET I ŠESTE GODINE zbor je prestao s radom. Pjevačka sekcija ponovno je reaktivirana DVIJE TISUĆE I SEDME godine i od tada nastupa na našim manifestacijama i Društvo predstavlja na manifestacijama u Srbiji I Hrvarskoj. Pročelnica je Vesna Čuvardić, a zbor vodi Marina Kovač.

Udruga ima budućnosti, ako ima djece, a mi i u »Nazoru«  ih imaju. To su mali folkloraši. Vodi ih Ljiljana ŠPRAJER.

U Hrvatskom domu u Somboru organizrana je i nastava hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture.

U Hrvatskom kulturnom društvu »Miroljub« uvijek je bilo vrsnih tamburaša i tamburaške glazbe, ali je tek TISUĆU DEVETSTO ČETRDESET SEDME godine osnovan Tamburaški orkestar Društva. U »Nazoru« su u proteklim desetljećima stasavali vrsni tamburaši, ali organizirana tamburaška sekcija ili orkestar imali su više prekida u radu. Sada je u »Nazoru« aktivna tamburaška sekcija, koju vodi Emil Antunić.

Okosnica svakog kulturno-umjetničkog društva je folklor. Zagrebačka smotra folklora ili Vinkovačke jeseni samo su neke od prestižnih manifestacija na kojima je folklor predstavljao Duštvo. U prvom nastupu predstavili su se igrama iz Bačke. Foklornu sekciju vodi Valentina Džinić, a koreografiju je uradio Antonio Gromilović.

Ove godine najaktivnija je bila dramska sekcija. Pripremili su novu predstavu. To je Pokondirena tikva Jovana Sterije Popovića u režiji i adaptaciji Lee Jevtić.  Gostovali su ove godine u Hrvatskoj i okolnim mjestima, organizirali Međunarodni susret amaterskih dramskih društava. Za one koji nisu bili da kažemo da se za njihovu premijeru u »Nazoru« tražila stolica više.

Članovi »Nazora« bave se i sportom. Prvo se u Društvu igrao stolni tenis, kasnije šah, a od prije desetak godina »Nazor« ima I svoje veslače-Salašare somborske.

Godišnji koncert prigoda je da se zahvali onim najkativnijim članovima. Prijedloge su dali pročelnici sekcija, a zahvalnice je uručio predsjednik Tomica Vuković.

Na prijedlog folklorne sekcije ove godine zahvalnicu će dobiti ANTONIO GROMILOVIĆ. Postavio je koreografije viđene sljavljeničke večeri, dugogodišnji je član »Nazorove« foklorne sekcije, aktivno je radio na novom okupljanju folkloraša, nekoliko godina pohađao je Zimsku školu folklore Hrvatske matice iseljenika

»Nazor« ponovno ima aktivnu tamburašku sekciju. Zasluga je to njenog pročelnika EMILA ANTUNIĆA koji radi s tamburašima, trudi se okupiti i nove članove I na drugi način dao je svoj doprinos Društvu. Nadamo se da će poticaj za dalji rad biti ZAHVALNICA Društva. Prijedlog je dao Izvršni odbor.

Profesorica MARINA KOVAČ vodi naš pjevački zbor. Pod njenim stručnim vođstvom »Nazorov« pjevački zbor dobro je pripremljen I rado se odaziva brojnim pozivima za nastupe.

Sportska sekcija aktivna je u nekoliko sportova. Ono po čemu su poznati i u Hrvatskoj su svakako veslači Salašari somborski. Sudjelovanja na Maratonu lađa na Neretvi najznačajnije je natjecanje veslača. Tamo su već dobro poznati, a imaju i divne domaćine. Zato je prijedlog sportske sekcije da ZAHVLANICU dobije MIRKO VLAHOVIĆ JABLAN domaćin veslačima na Neretvi.

Na kraju zahvalnica je dodjeljena i generalnom pokrivitelju Godišnjeg koncerta Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata.

izvor: HKUD „Vladimir Nazor“

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium “Uvek na licu mesta“, izdavača Novog Radio Somborakoji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora

na Medijskom Konkursu za 2023. godinu

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Sajtótájékoztató
Doroszlóra látogatott Sején Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese

Kategorije

Izbornik