Višejezično

Fotoreportaža (1. deo): 6. Internacionalni turnir „Ivan Frgić – Žuti“ / Zagrevanje, priprema, ceremonija otvaranja, početak takmičenja

 

  • Kako smo već najavili, uz ponos što smo bili savremenici legendarnog somborskog rvača Ivana Frgića koji je proslavio jugoslovensko, srpsko i somborsko rvanje, ne samo najsjjajnim medaljama, već svojom osobenom ličnošću, u Somboru je u maloj sali Gradske hale „Mostonga“ u nedelju 4. septembra održan 6. Internacionalni turnir u rvanju grčko-rimskim stilom „Ivan Frgić – Žuti“ u muškoj ženskoj konkurenciji. Organizator je bio najtrofejniji somborski sportski kolektiv Rvački klub Radnički, uz podršku Rvačkog saveza Srbije i Rvačkog saveza Vojvodine, kao i tehničku asistenciju Sportskog centra Soko Sombor i Sportskog saveza grada Sombora

Pobednici mira, fer-pleja i međuuvažavanja, dragi gosti iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i vodećih srpskih klubova u rvanju, opet u zavidnom broju, svi zajedno. Njih 78 iz 15 bratskih klubova u više uzrasnih kategorija od pionira do juniora, u obe konkurencije.

Na samom početku, goste i publiku pozdravili su u ime suorganizatora, delegat takmičenja i predsednik sudijskog zbora, rvački bard Vojislav Voja Tabački, u ime Grada Sombora predsednik Sportskog saveza grada Sombora Zoran Bojić i Vladimir Krstić, predsednik Rvačkog kluba Radnički.

  • Čast je bilo biti deo reprezentacije u kojoj je među predvodnicima bio moj prijatelj i brat pre svega, Ivan Frgić – rekao je Voja Tabački. – Naš ’Žuti’ je u mnogo čemu bio poseban, drugačiji a deo svih nas. Zarad medalja, osvajanja titula i olimpijske, svetskih i evropskih titula i medalja, imao je za sve nas neverovatna odricanja, hrabro je gotovo pred svako takmičenje skidao kolograme, a sve mu je bilo lako. Njehov osmeh govorio je sve, da se sport voli, što bi bila ujedno poruka vama, novim rvačkim nadama sada okupljenim na ovom današnjem turniru, da se zbog sporta živi pa u njegovom slučaju, nažalost prerano i odlazi, ali samo tamo, gde ima mesta za najveće šampione kao što je bio Ivica – naglasio je Tabački.

Poruku je dao i čelnik gradske sportske organizacije Zoran Bojić:

  • Meni je bila posebna čast što sam imao priliku da budem aktivan igrač u rukometu u vreme dok je Ivan Frgić bio predsednik Sportskog saveza opštine Sombor i sve ono što se organizacije sporta tiče – ni malo lakog posla, doveo u red. Vama dragi gosti što niste štedeli vremena, da dođete iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, želim i u ime Grada Sombora da provedete trenutke koje ćete od danas večno pamtiti, a vama dragi mladi borci, da ne morate svi biti šampioni kao što je Frgić bio, već da idete njegovim zdravih stilovima života, da naučite i da pobedite ali i da izgubite jer od toga u sportu ništa nema lepše. Želim da sve protekne u redu i da se takmičenje završi bez ijedne povrede a to je i najbolji rezultat.

Tutnir je zvanično otvorio predsednik RK Radnički Vladimir Krstić koji je na čelnoj poziciji Kluba koji je zadužio Sombor i somborski sport upravo nasledio Ivana Frgića po njegovom odlasku, rečima: – Svi ste danas pobednici. Neki će istina, poneti kućama medalje, pripremili smo i tri posebna trofeja, za najboljeg stranog takmičar, najatrakivnijeg borca i najboljeg domaćeg takmičara, ali to nije ono zašto smo smo se ovde okupili. Najvažnije je da razvijamo dalje prijateljstvo jer rvanje kao izvorni olimpijski spost a i sport uopšte jesu ti bitni životni činioci koji povezuju ljude i promišljanje da granice ne postoje, a to je bilo geslo koje smo naučili i od našeg Ivana.

Turnir je otvoren intoniranjem himne Srbije Bože pravde, a naravno, posebne zasluge za nastavak ove tradicije idu dakako prema članovima Ivanove porodice – njegovim naslednicima, i danas koji su poneli teren ali i zadovoljstvo učinjenim, sinu Igoru i unuci Adriani. Isto tako, i neumornim, po stažu takmičenja starijim članovima Kluba zaduženim za sve zadatke, zajedno sa trenerom Milanom Marićem koji je spretno vodio takmičarske liste na dve stručnjače.

Rezultati ćemo objedinjeno – a zaista ih ima dosta, detaljnije da objavimo u narednoj fotoreportaži, no – na svoj način, ponovimo još jednom, da su svi otišli kućama s najboljim utiscima a domaćini ih ispratili listom, kao – pobednke.

Domaćinu, Rvačkog klubu Radnički Sombor, još jednom – sve čestitke!

6. Internacionalni turnir „Ivan Frgić – Žuti“ najavila i pratila ekipa Novog Radio Sombora (fotografije, Srđan Ačanski, tekstovi, Siniša Stričević)

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju ostavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Raspisani izbori za nacionalno-manjinska vijeća
Fotoreportaža (2. deo): 6. Internacionalni turnir „Ivan Frgić – Žuti“ / Atmosfera, publika, borbe, sudije

Kategorije

Izbornik