Kultura

Film „Ovuda će proći put“ otvara 5. izdanje Somborskog filmskog festivala

 

  • Nagrađivano filmsko ostvarenje Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“ otvara ovogodišnje izdanje Somborskog filmskog festivala koji će proticati pod sloganom „Za one koji dolaze“

Nakon svetske premijere na Slamdance festivalu u Americi, gde je film ovenčan nagradom publike i specijalnim priznanjem žirija, i domaće premijere na ovogodišnjem beogradskom FEST-u na kom je takođe osvojio nagradu publike, stiže pred publiku Somborskog filmskog festivala i to pre ulaska u bioskopske sale širom Srbije.

Prvenac rediteljke Nine Ognjanović donosi univerzalnu priču o potrebi za promenom kao i otporu koju ta ista potreba stvara. Radnja filma prikazuje izolovano selo u Srbiji čiji meštani žive mimo modernog sveta u sopstvenoj stvarnosti sa sopstvenim vrednostima, trudeći se da takvu atmosferu zadrže. Neočekivana poseta neznanca Novog (Zlatan Vidanović), koji najavljuje moguću izgradnju puta, promeniće živote meštana, a naročito devojke Jane (Jana Bjelica), što će kulminirati zaljubljivanjem, tenzijom ali i sukobom. Idilični prizori prirode i mira zabačenog sela pretvoriće se u opasno okruženje.

Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Film je svoj uspeh potvrdio i nedavnim priznanjima u okviru 7. Međunarodnog filmskog festivala u Rivieri u Italji, kao i Nagradom publike i Nagrade žirija za najbolji film na festivalu Mammoth Lakes u Kaliforniji.

Film „Ovuda će proći put“ biće prikazan 11. jula u 21 čas u Atrijumu Gradske kuće u Somboru u okviru Glavnog programa.

Somborski filmski festival će biti održan se u periodu od 8. do 14. jula ove godine, s tim što su prvi dani rezervisani za predfestivalski program (8, 9, 10. jul), nakon čega se nastavlja sa Festivalskim programom koji se sastoji od više celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je Kada bi Sombor bio Holivud i drugo.

Fotografije: Tadija Radivojević, Pointless Films


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Diplomski koncert studenata trube – Vladimir Merei i Boško Bismiljak
Repertoar glavnog takmičarskog programa 5. Somborskog filmskog festivala

Kategorije

Izbornik