Sindikat

Evropski socijalni partneri pozvali na izbore za Evropski parlament

 

  • U vreme geopolitičke krize, još je važnije podržati i ojačati evropsku demokratiju, ukazuju predstavnici sindikata i poslodavaca povodom predstojećih izbora novog Evropskog parlamenta

Izbori za novi sastav Evropskog parlamenta biće održani od četvrtka 6. juna do nedelje 9. juna 2024. Pravo glasa na izborima imaju svi građani Evropske unije – njih približno 400 miliona. Njihovo izborno opredeljenje će praktično oblikovati političko-ekonomski pravac Evropske unije u narednih pet godina.

Evropska konfederacija sindikata na svom sajtu ukazuje da odluke koje se donose na nivou Evropske unije oblikuju svakodnevnu stvarnost miliona radnih ljudi, i da je za uspeh evropskog projekta ključno da interesi zaposlenih budu što više zastupljeni u procesu donošenja odluka u EU.

Evropska kofederacija sindikata, konfederacije poslodavačkih organizacija BusinessEurope, asocijacije poslodavačkih udruženja malih i srednjih preduzeća SMEunited i asocijacija poslodavaca u sektoru javnih usluga SGI Europe – uputili su zajedničku poruku građanima Evropske unije.

Evropski socijalni partneri “pozivaju one koji imaju pravo da glasaju na predstojećim evropskim izborima da se njihov glas čuje”, zato što je “u vreme geopolitičke krize, još važnije podržati i ojačati evropsku demokratiju”.

“Kao predstavnici sindikata i poslodavaca širom Evrope, ujedinjeni smo u našem uverenju da učešće na ovim izborima nije samo izbor kreatora politike; radi se o obezbeđivanju svetle budućnosti za sve i rešavanju ključnih izazova našeg vremena.

Kao socijalni partneri, takođe znamo koliko je važno da radimo zajedno kako bismo osigurali da Evropa ostane dom uspešnih kompanija i kvalitetnih poslova.

U vreme kada se čini da je svet sve podeljeniji, hajde da obezbedimo da na miran i demokratski način izrazimo svoje stavove i da zajednički oblikujemo svetlu budućnost koja funkcioniše za sve, poštujući različitost, otvorenost i toleranciju”, navodi se u zajedničkoj poruci evropskih socijalnih partnera.

Poruku su potpisali generalna sekretarka EKS-a Ester Linč, generalni direktor BusinessEurope Markus J. Beirer, generalna sekretarka SMEunited Veronika Vilems i generalna sekretarka SGI Evrope Valerija Ronziti.

Priredio: Svetozar Raković


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

EKS: Lideri partija krajnje desnice ciljaju na socijalnu pravdu
Nezavisnost održala press konferenciju ispred Krušika: Za odbranu osnovnih sindikalnih prava

Kategorije

Izbornik