Sindikat

Evropa sve bliža pravednijim minimalnim zaradama

 

  • Evropa je korak bliže obezbeđivanju pravednije plate za zaposlene nakon privremenog sporazuma o Direktivi o adekvatnim minimalnim zaradama koji su postigli pregovarači iz Evropskog parlamenta, Evropskog saveta i Evropske komisije, saopšteno je iz centrale Evropske konfederacije sindikata (EKS) u Briselu

Ipak, kako ocenjuje EKS, postoje dodatne prepreke koje direktiva treba da ukloni, a mnogo toga zavisi od sastanka nacionalnih ministara zapošljavanja koji će biti održan narednog petka, kao i od plenarne sednice Evropskog parlamenta, preneo je portal Nezavisnost.org. Zamenica generalnog sekretara EKS Ester Linč je izjavila da će Direktiva pozitivno uticati na milione radnika.

– Radnici širom Evrope zaslužuju poštenu platu koja obezbeđuje barem pristojan životni standard, a ovaj sporazum bi mogao da promeni pravila igre za milione zaposlenih ljudi koje pogađaju rastući troškovi života. Ukoliko bude usvojena i pravilno sprovedena, ova direktiva ne samo da će doprineti pravdenijim minimalnim zaradama, već će zaštititi i promovisati kolektivno pregovaranje kao najbolje rešenje za pravednu platu širom Evrope – ocenila je Linč.

Ona je čestitala pregovaračima na važnom poslu i ukazala da je ključno da na predstojećim sastancima nacionalni ministri i poslanici Evropskog parlamenta podrže Direktivu kako bi zaposleni što pre osetili korist. – To bi vratilo socijalnu Evropu na pravi put nakon decenije štednje, osiguravajući da se naša ekonomija zasniva na visokim platama i pravima, a ne na siromaštvu i nesigurnosti – zaključila je Ester Linč.

Novinar: Svetozar Raković

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Radnici u centru pažnje fotografa
Sindikati zatražili od Saveta REM da razreši Upravni odbor RTV

Kategorije

Izbornik