Sindikat

Eurobarometar: Borba protiv siromaštva prioritet u kampanji za evropske izbore

Ester Linč, generalna sekretarka EKS-a

  • Siromaštvo, javne usluge i radna mesta su teme koje građani smatraju prioritetima u anketi tokom kampanje za evropske izbore, pokazuje novi Eurobarometar

U anketi Evropskog parlamenta kojom je obuhvaćeno 26.000 građana postavljeno je pitanje: “Koja od sledećih (ponuđenih) tema treba da ima prioritet tokom kampanje za izbore za Evropski parlament?“.

Najveću podršku dobila su sledeća tri odgovora:

* Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti – 33%

* Javno zdravlje – 32%

* Podrška privredi i otvaranju novih radnih mesta – 31%

Prema mišljenju anketiranih građana to su glavni prioriteti, nalazi su poslednjeg Evrobarometra.

Evropska konfederacija tim povodom podseća na svoj Evropski izborni manifest “Ostvarivanje fer dogovora za radnike”. U ranije publikovanom manifestu EKS-a ukazano je da političke stranke mogu da ostvare prioritete građana jačanjem kolektivnog pregovaranja kako bi se obezbedile poštene plate, ulaganjem u javne usluge i razvojem industrijske strategije koja će obezbediti kvalitetnija radna mesta.

Međutim, istraživanje EKS-a pokazuje da bi predlozi za nova fiskalna pravila (mere budžetske štednje u državama članicama EU) o kojima treba da se izjasni Evropski parlament zaustavili većinu država članica da ispunjavaju prioritete građana.

Komentarišući nalaze Eurobarometra generalna sekretarka EKS-a Ester Linč je naglasila da anketa jasno daje na znanje političarima da ako žele da pobede na evropskim izborima moraju da odgovore na pitanja kako rešiti siromaštvo, unaprediti javne usluge i stvoriti kvalitetnija radna mesta.

  • Ankete EU dosledno pokazuju da su ova pitanja prioriteti evropskih građana, ali on prečesto nekim kreatorima politike deluju periferno. Vreme je da se sve strane usredsrede na stvarne prioritete evropskih građana i pruže fer posao za radnike kroz sigurne poslove, pristojne plate i radne uslove, uz kvalitetne javne usluge za sve radnike u svim regionima – naglasila je generalna sekretarka EKS-a.

Linč je ocenila da to neće biti moguće ako Evropski parlament izglasa ponovno uvođenje štednje: “Ova anketa jasno pokazuje zašto poslanici Evropskog parlamenta treba da kažu NE štednji i DA socijalnoj Evropi koju građani žele da vide”.

Svetozar Raković

Izvor: UGS „Nezavisnost“


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

MKS: Veliki napredak UN za rodnu ravnopravnost i radnička prava
Prilog sindikalnoj strategiji o štrajku: Jedna uspešna priča „Galenika Nezavisnost“

Kategorije

Izbornik