Najnovije

EU Info centar – Delegacija u Srbiji: Umetnost izvan centra

 

  • Projekat Izvan centra, festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2022, počinje 13. avgusta, a obuhvata 4 izložbe, 3 umetnička događaja i raznovrstan edukativni program. Na izložbi će biti predstavljena dela značajnijih aktera savremenih umetničkih zbivanja iz država podunavskog regiona – Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Srbije

Izložbe, performansi i umetničke akcije biće održane „izvan centra“, kako i sam naziv izložbe kaže, odnosno u mestima označenim kao područje 021 – Irigu, Sremskim Karlovcima, Sremskoj Kamenici i Čereviću, što će lokalnim zajednicama doneti snažnu potvrdu njihove pripadnost svetu.

Tako se izložbe i održavaju, u mestima u neposrednoj okolini Novog Sada, jer upravo u ovim mestima, osim Srba, žive pripadnici različitih manjinskih nacionalnih zajednica. Lokacije izložbi i umetničkih događaja birani su na osnovu kriterijuma da pripadaju kulturno-istorijskom nasleđu.

Projekat Izvan centra ukazuje na bogatstvo različitosti kao zajedničku tekovinu Evrope, podunavskog regiona i Vojvodine i univerzalnu vrednost koju je neophodno negovati u aktuelnom vremenu, a podržan je od strane EU info centra Delegacije EU u Srbiji.

Prve dve izložbe Izvan centra počinju u subotu 13. avgusta – Dvorac Karačonji, Sremska Kamenica u 18:30 časova, a posetioci će videti radove umetnika – Sombatija Bilanta, Lasla Kerekeša, Juhaza Rokoa.

U 19:30 zakazano je otvaranje izložbe umetnika Dejana Kaludjerovića, Tomasa Gajgera, Belinde Kazem-Kaminski u Zavičajnom muzeju Čerevića.

Na ovaranju izložbe u Čereviću u vinariji VERKAT, Jovana Grčića Milenka 13, koncert će održati poznata pijanistkinja Rita Kinka.

Za medije i zainteresovane građane organizovan je besplatan prevoz koji kreće u 18 časova sa redovne Autobuske stanice, Bulevar Mihajla Pupina – preko puta Dunavskog parka, ispred Radničkog doma. Zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave na mejl: danubedialogues@gmail.com. Povratak je u 21:30.

PROGRAM FESTIVALA DUNAVSKI DIJALOZI 2022:

http://danubeartfest.org/srb/program-dd-2022/

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Otvoren 4. Floating Man Festival u Apatinu
Deci-đacima romske nacionalne manjine u Bačkom Monoštoru uručen nov školski pribor

Kategorije

Izbornik