Sindikat

EKS: Zakonodavci da se suprotstave pritiscima platformskih kompanija

Foto: EKS

  • Sindikati evropskih zemalja pozivaju političare da se suprotstave intenzivnom lobiranju pojedinih platformskih kompanija i obezbede stvarna prava za kurire, taksiste, negovatelje i druge radnike angažovane kod tih poslodavaca 

Evropska konfederacija sindikata (EKS) je saopštila da je od 25. septembra platformska kompanija Uber “bombardovala društvene medije u Belgiji sa više od 100 oglasa u nastojanju da oslabi direktivu Evropske unije o radu platformi”. Uber je već potrošio više od 5 miliona evra na lobiranje u EU od 2013. godine, a poslednji njeni pritisci usledili su uoči pregovora o konačnom tekstu evropske direktive koji su započeti juče, navode iz EKS.

Na najnovije pritiske platformskih kompanija uzvratila je EKS svojim video oglasom koji osuđuje Uberovu agresivnu taktiku lobiranja i poziva na usvanjanje jake direktive o radu platformi.

Tim povodom konfederalni sekretar EKS-a Ludovic Voet izjavio je da takve kompanije zapravo pokušavaju da zaštite svoj nepravedni poslovni model.

  • Lobisti platformskih kompanija bacaju veliki novac na oglašavanje jer znaju da imaju pokvaren poslovni model zasnovan na uskraćivanju najosnovnijih radničkih prava svojim zaposlenima. Zakonodavci bi trebalo da se suprotstave ovom agresivnom lobiranju i donesu snažnu direktivu o radu platforme koja će osigurati da Uber i druge kompanije konačno moraju da igraju po istim pravilima kao i drugi poslodavci – istakao je Voet i zaključio da platforme treba da prestanu da troše novac na reklame i da uredno plaćaju svoje radnike.

Izvor: UGS „Nezavisnost“


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Uspeo štrajk američke automobilske industrije: U pregovore se uključio i Bajden
UGS Nezavisnost: Učestvovanje u radu dvodnevne ženske škole – MKS PERV u Moldaviji

Kategorije

Izbornik