Sindikat

EKS: Oporezovati natprosečne i neopravdane prihode banaka

Foto: Stock

  • Sindikati pozivaju vlade evropskih država da dodatno oporezuju banke koje ostvaruju ogromne profite povećanjem kamata, saopšteno je iz Evropske konfederacije sindikata

Evropska centralna banka saopštila je da nastavlja sa održavanjem kamatnih stopa na najvišem nivou još od uvođenja evra i posle 10 uzastopnih povećanja kamata tokom prošle godine. Rezultat takve monetarne politike je da evropske banke ostvaruju ogromne profite i povećavaju dividende koje isplaćuju svojim akcionarima.

Tim povodom generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Ester Linč izjavila je potkraj oktobra da „svi jasno vide da je uticaj podizanja kamatnih stopa na rekordne nivoe duboko nepravedan prema radnicima i ekonomski kontraproduktivan”.

  • Ljude koji moraju da uzimaju pozajmice da bi kupili automobil kojim dolaze na posao, obezbedili krov nad glavom ili, što je sve češće, jednostavno izmirili svoje mesečne račune, primorani su da plaćaju sve veće, nerazumne kamate. Taj novac ide direktno u džepove već bogatih izvršnih direktora i akcionara velikih banaka. Viši troškovi kreditiranja takođe doprinose bankrotiranju brojnih preduzeća, što znači manje radnih mesta i pad privatnih investicija u trenutku kada se masovno mora investirati u prelazak na zelenu i digitalnu ekonomiju – istakla je Linč.

Generalna sekretarka EKS-a je zaključila da se moraju zaustaviti neetičke posledice ove krize tako što će biti povećani porezi bankama ali i svim drugim kompanijama koje ostvaruju dodatne i neopravdane profite.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

MOR: Rasvetliti neplaćeni rad i negu u domaćinstvima širom sveta
Nakon sindikalnih protesta u Parizu odložena odluka o budžetskoj štednji u 14 država članica EU

Kategorije

Izbornik