Sindikat

EKS: Lideri partija krajnje desnice ciljaju na socijalnu pravdu

Ester Linč, generalna sekretarka EKS

  • Šefovi krajnje desničarskih partija širom Evrope i sveta jasno izražavaju nameru da napadnu javne službe neophodne za napredovanje radnih zajednica, upozorava Evropska konfederacija sindikata

Dok se zaposleni suočavaju sa krizom troškova života, a preduzeća nastavljaju da dele istorijski visoke dividende, govornici krajnje desnice su proteklog vikenda na jednom skupu u Madridu branili neoliberalizam tržišta i kritikovali državu blagostanja, saopštila je Evropska kofederacija sindikata.

EKS ukazuje da lideri krajnje desnice tvrde da se bore za „malog čoveka“, dok rezultati njihove vlasti otkrivaju sasvim drugačiju priču. Njihove politike direktno pogoršavaju nejednakost prihoda, narušavaju prava radnika i ugrožavaju socijalnu koheziju. Umesto da brane radne ljude, oni štite interese moćnih, navodi se u saopštenju.

Generalna sekretarka EKS-a Ester Linč naglasila je da lideri krajnje desnice na sastanku u Madridu prošlog vikenda nisu ponudili nikakva rešenja za radne ljude.

  • Umesto toga, demonizovali su borbu za socijalnu pravdu u pokušaju da skrenu pažnju ljudi sa stvarnih pitanja i zaštite interese bogatih i moćnih. Čitajte između redova i postaje jasno da se vidi njihov cilj da prodaju javne usluge svojim bogatim podržavaocima. Članove sindikata neće prevariti niti zastrašiti ovakva okupljanja. Nedavna anketa Evropskog parlamenta pokazuje da je borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti prioritet broj jedan za Evropu, a zatim slede javno zdravlje i podrška privredi i otvaranje kvalitetnih radnih mesta – kazala je Linč.

Dodala je da “krajnja desnica ne nudi rešenja za niske plate, dugo radno vreme ili loše uslove rada”. Umesto toga, kako je rekla Ester Linč, lideri krajnje desnice “fokusiraju se na retoriku podela i izazivanje straha, odvlačeći pažnju od hitne potrebe za poreskom pravdom, pristupačnim stanovanjem, pravednim platama i poboljšanjem uslova rada”.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Koalicija za slobodu medija: Bez slobodnih medija nema ni slobode izbora
Evropski socijalni partneri pozvali na izbore za Evropski parlament

Kategorije

Izbornik