Sindikat

EKS: Desetine miliona radnika ne mogu da priušte godišnji odmor

 

  • Kriza troškova života nastavljena je i tokom leta, a porodice zaposlenih se suočavaju sa najvećim povećanjem troškova odmora u istoriji, saopštila je Evropska konfederacija sindikata

Širom Evropske unije cena paket aranžmana odmora kod kuće ili u inostranstvu porasla je između januara i maja u proseku za dodatnih 12,4 odsto, nakon prošlogodišnjeg rekordnog povećanja od 11,5 procenata, ukazuje se u informaciji objavljenoj na sajtu Evropske konfederacije sindikata (EKS).

To je, kako se navodi, najveće poskupljenje paket aranžmana od 1996. godine, od kada u EKS redovno evidentiraju te troškove života.

Analiza koju su u EKS napravili na osnovu podataka Eurostata i Evropskog sindikalnog instituta pokazala je sledeće:

* Prosečna cena paket aranžmana koji sadrži četiri ili više noćenja sada iznosi 2.967 evra – što je više za 600 evra u odnosu na 2018. godinu.

* Građani Estonije, Francuske, Bugarske, Švedske i Češke pogođeni su najvećim povećanjem troškova paket aranžmana – između 18 i 31 procenata.

* Prosečna cena paket aranžmana veća je od minimalne mesečne plate u 14 država članica EU.

* Prema najnovijim podacima Eurostata, oko 19,5 odsto, odnosno 38 miliona radnika ne može da priušti ni nedelju dana odmora izvan njihovih domova. U zemljama EU najveći broj zaposlenih koji ne mogu da priušte takav odmor je u Rumuniji (43%), Grčkoj (37%), Mađarskoj (34%), Italiji (31%), Hrvatskoj (31%) i Kipru (30%).

* Onima koji su primorani da odmor provedu kod kuće, troškovi rekreacije i kulturnih aktivnosti, uključujući posete bioskopu ili muzeju, takođe su porasli za rekordnih 6,5 procenata – za trećinu više od nominalnog rasta plata.

EKS je pozvala EU i nacionalne vlade da okončaju krizu troškova života tako što će nametnuti vanredne poreze na superprofit koji je, kako se navodi, uzročnik dve trećine inflacije, i kroz pristojno povećanje plata obnoviti smanjenu kupovnu moć radnika i njihovih porodica.

Tim povodom generalna sekretarka EKS Esther Linč istakla je da je odmor važan za dobrobit radnika, ali rekordno povećanje cena znači da će milioni njih propustiti letnju pauzu u radu.

  • Kriza troškova života znači da će se mnogi zaposleni boriti samo za to da pravilno hrane svoju decu tokom letnjih raspusta i ne razmišljajući o odmoru. U međuvremenu, poslodavci koji su izazvali inflaciju koristeći nestašicu kao izgovor da povećaju svoje profite, sunčaće se u luksuznim odmaralištima. Ovo leto osvetljava duboku nejednakost koja postoji u ekonomiji i društvu – izjavila je Linč.

Generalna sekretark EKS je zajljučila da “lideri EU i nacionalni lideri moraju konačno da se pozabave pravim uzrokom ove krize nametanjem efikasnih poreza na višak profita koji izaziva inflaciju i jačanjem kolektivnog pregovaranja kako bi se obezbedilo povećanje plata kao najbolji način da se poboljša kupovna moć zaposlenih”.

Novinar: Svetozar Raković 

Izvor: EKS: Foto: Pixabay


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Predstavnici pirotskog Tigra imenovani u Globalni savet kompanije Mišlen
Seminar za aktiviste Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“

Kategorije

Izbornik