Ekologija

ECO Energy: Panel diskusija povodom 22. aprila Svetskog dana planete Zemlje – Najbitinije je podizanje ekološke svesti

 

  • U  subotu, 22. aprila sa početkom u 11 časova u prostorijama Udruženja za proizvodnju organske hrane „Eco Energy“ iz Sombora i Etno kuće „Mali Bodrog“ Bački  Monoštor, suorganizatora, održana je panel diskusija povodom Dana planete Zemlje. Na ovoj panel diskusiji, svoja izlaganja su imali su Srđan Ačanski i Jovica Kelić

Sastanak je održan u fer i kolegijalnoj atmosferi, razmatrano je o nekim vrlo važnim pitanjima kada je reč o planeti Zemilji i podizanju ekološke svesti kod stanovništva u Srbiji. Resursi naše planete su na izmaku, u ovom trenutku je potrebna još jedna i po Zemlja da bi se zadovoljile potrebe trenutne rastuće populacije; što se tiče Srbije i zvaničnih podataka, naročito zabrinjava to što se prema statistici Agencije za zaštitu životne sredine, u našoj državi nalazi između 2.500 i 3.000 registrovanih divljih deponija, dok je nezvanično taj broj mnogo veći…

Brojke nisu ni malo ohrabrujuće a prenaseljenost, nemar kao i neracionalno korišćenje prirodnih resursa koje čovečanstvo praktikuje doveli su do toga da:

  • će šume nestati sa lica zemlje do 2100. godine ako se nastavi sa ovom stopom seče zelenila
  • do 2040. godine više neće biti vode za piće
  • se za proizvodnju toalet papira na dnevnom nivou poseče 27.000 stabala
  • od plastike i ostalog otpada koji se baca u okeane godišnje ugine million morskih životinja
  • se na dnevnom nivou zauvek istrebi 137 biljnih i životinjskih vrsta koje nastanjuju prašume
  • se polovina proizvedene hrane baci pre nego što stigne do potrošača
  • će do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego riba
  • se svake sekunde u svetu upotrebi 160.000 plastičnih kesa.

Ovaj dan se obeležava kao uspomena na 22. april 1970. godine kada je održan prvi Dan planete zemlje. Moto ove 53. godišnjice Dana planete je   „Investirajte u Zemlju“.

Zaključak panel diskusije je, od svega je najbitnije podizanje ekološke svesti kod samog stanovništva, da kod očuvanja prirode i planete Zemlje svako mora da uradi svoj deo posla, tj. da pođe sam od sebe… to nije teško, pođite od najprostijeg, bacite za početak papir u kantu, a ne na ulicu, reciklirajte gde je moguće, ovo makar možemo svi… poručuju iz Udruženja ECO Energy.

Poštovane koleginice i kolege, dragi prijatelji, saradnici sadašnji i budući

srećan Vam dan 22. april Dan planete Zemlje

Poručuju vam vaši prijatelji iz Etno kuće Mali Bodrog i Udruženja ECO Energy!!!

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.S.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

53. godišnjica Dana planete uz moto Investirajte u Zemlju
WWF: News from nature

Kategorije

Izbornik