Kultura

Dve izložbe povodom Dana grada Sombora u Galeriji „Milan Konjović”

Iz Plave faze, maestrovog stvaranja, Ulica u Kasisu, 1929. godina

  • Povodom obeležavanja Dana grada Sombora, Galerija „Milan Konjović” priprema dve izložbe

Reč je najpre o izložbi Zagrljaj gradskog jezgra, 12 slika, u prizemlje Galerije. Jedna od čestih i slikarskih omiljenih tema koja je protkana kroz čitavo Konjovićevo stvaralaštvo vezano je za slikanje predela, ulica, trgova i salaša. Povratak zavičaju 1932. godine Konjoviću je značio povratak sebi, svojim korenima, ambijentu i ljudima. Probuđene slike žitorodne bačke ravnice i sve u njoj umetniku su predstavljale večitu slikarsku temu – predeli uzorane njive, polja zlatnog žita, suncokreti i krivudave somborske ulice. U samoj varoši, u centru grada gde je živeo, slikao je niz raskošnih baroknih građevina sa stubovima i arkadama, i ukrašenim balkonima pod okriljem crkava sa baroknim tornjevima utonule u zelenilo i zagrljaj krošnji čuvenih bođoša.

Izložba Pasteli Milana Konjovića, 54 pastela, na sprat Galerije druga je izložba povodom Dana Grada. Uljano slikarstvo je u Konjovićevom stvaralaštvu oduvek bila primarna slikarska tehnika koja je najviše odgovarala njegovom snažnom temperamentu, mada nikada nije zanemarivao značaj i ulogu drugih likovnih tehnika. Upotrebom drugih slikarskih tehnika i materijala, Konjović je značajno oplemenio i obogatio svoju izražajnost i likovnost. Kada je reč o pastelima umetnik se ovom tehnikom bavio u razdoblju od 1943. do 1944. i kasnije 1949. godine. Ovu veoma zahtevnu i zanimljivu tehniku, Konjović je prihvatio kao slikarski izazov. Zanimljivo je istaći da je pastelne krede sam spravljao u registru od oko šezdesetak tonova.

Pastel je umetnika prisiljavao na disciplinu postupka i koloristički oslobađao jer se njime radi sporije i dopušta veću kontemplaciju. Iako slikanje pastelom ne prestavlja novu razvojnu fazu, ali nas značajno upućuje u bolje sagledavanje Konjovićeve umetničke ličnosti.

Otvaranje obe izložbe je u petak, 17. februara, u 18 časova u prostorijama Galerije.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Predstava za decu „Aska i vuk“
Vekovi somborskog venca

Kategorije

Izbornik