Najnovije

Dušanka Golubović državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede održala u Zrenjaninu sastanak predstavnika deset okruga povodom pojave afričke kuge svinja

 

  • Sednica koordinacije načelnika upravnih okruga sa teritorije Vojvodine, Mačvanskog, Podunavskog i Braničevskog okruga sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vojske Srbije i MUP-a održana je poslednjeg junskog dana u Gradskoj kući u Zrenjaninu, a bilo je reči o aktuelnoj situaciji povodom pojave afričke kuge svinja i preduzimanju preventivnih mera

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović istakla je da je situacija u Srednjobanatskom okrugu povoljna.

  • Jedan slučaj koji smo imali vrlo je brzo i uspešno rešen zahvaljujući adekvatnoj reakciji regionalnog kriznog centra na čelu sa Veterinarskim institutom i veterinarskom inspekcijom. Naša želja jeste da se ovakva situacija i održi i zbog toga smo danas održali sednicu koordinacije upravo ovde, da apelujemo i na druge gde je stanje još uvek dobro da se kao takvo i održi, da se podele iskustva sa onim okruzima gde stanje nije toliko povoljno i gde imamo zaražena i ugrožena područja i da u tom smislu svako sa aspekta svoje nadležnosti preduzme mere koje će sprečiti dalje širenje ove opasne zarazne bolesti. Za nas je važno da naglasimo da vakcina za ovu bolest ne postoji i da je jedina mera prevencije savesno i odgovorno ponašanje svih potencijalnih prenosilaca bolesti kako odgajivača svinja, lovaca, tako i svih drugih građana koji sa tim možda nemaju nikakve veze, ali potencijalno mogu da prenesu virus ulaskom na gazdinstvo nedezinfikovane obuće ili odeće – objasnila je Golubović.

Mile Novaković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga naveo je da u tom okrugu za sada nema pojave afričke kuge svinja, ali da je sastanak načelnika deset okruga održan kako bi se svi oni upoznali sa načinima postupanja.

  • Sastanak je bio vrlo koristan gde smo dobili precizne instrukcije nadležnih, a suština je da predupredimo sve što možemo kako bismo imali što manje ekonomske štete – rekao je Novaković i zahvalio se čelnicima Grada Zrenjanina na prilici da se tako važan sastanak održi u tom gradu.  

Sastanku je u ime Grada Zrenjanina prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je rekao da se na teritoriji tog okruga afrička kuga svinja pojavila 23. juna u naseljenom mestu Čenta.

  • Zaražene su dve životinje i inspekcija je odmah reagovala, izašla na teren i postupila onako kako je zakonom predviđeno da bi se predupredilo širenje bolesti i od tada nemamo podataka o tome da negde još imamo pojavu afričke kuge. Zahvalio bih se inspekcijskim službama, kao i veterinarskoj službi koje su reagovale. Zahvalnost i Policijskoj upravi Zrenjanin koja je postavila patrole na izlasku i ulasku u to naseljeno mesto i na taj način sprečila mogućnost daljeg transporta svinja i prerađevina iz Čente, a sve u cilju sprečavanja širenja bolesti – kazao je Santovac.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci

Pri kraju radovi finansirani od Pokrajinske vlade i Grada Sombora
In memoriam: Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja „Zejtinlik“ u Solunu

Kategorije

Izbornik