Najnovije

Dunavski vodiči kao posebni turistički vodiči orijentisani na prirodu i kulturu dunavskog regiona

 

Početni sastanak novopokrenutog projekta „Danube Guides Action 2“ u Ulmu

  • Dunavska kancelarija (Danube office) iz Ulma i njeni transnacionalni partneri već sedam godina rade na konceptu Dunavskih vodiča. Stvaranje mreže Dunavskih vodiča datira iz EU projekta LENA, koji se od tada razvio u važan projekat sa regionalnom privlačnošću. Novopokrenutim projektom „Akcija Dunavskih vodiča 2“ upravlja Dunavska kancelarija i podržan je kroz finansiranje Državnog ministarstva Baden-Virtemberga

Mreža Danube Guides se kontinuirano razvija od 2017. godine, obučavanjem vodiča u novim regionima duž Dunava i sticanjem dodatnih partnera na projektu. Ovaj uspeh dokazuje ne samo efikasnost, već i jasnu viziju koncepta Dunavske kancelarije sa svojih sedam partnerskih organizacija. U okviru novopokrenutog projekta „Danube Guides Action 2“, početni sastanak je održan u Ulmu, a njemu su prisustvovali projektni partneri iz sedam zemalja. Projekat, koji će trajati do kraja 2025. godine, podržava Državno ministarstvo Baden-Virtemberg sa ukupno 197.454,75 evra.

Projekat „Danube Guides Action 2“ fokusira se na proširenje i konsolidaciju postojeće transnacionalne mreže Dunavskih vodiča. Pored Dunavske kancelarije kao vodećeg partnera, na projektu radi još sedam partnerskih organizacija iz Rumunije, Srbije, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Republike Moldavije i Ukrajine. Fokus je i dalje na obuci novih Dunavskih vodiča i pružanju dalje obuke za postojeće Dunavske vodiče. Još jedna novina je da će transnacionalna razmena između Dunavskih vodiča iz različitih podunavskih zemalja biti po prvi put moguća na sastanku licem u lice. U tom cilju biće organizovana dva transnacionalna kursa obuke za odabrane vodiče u Bugarskoj i Hrvatskoj, koji će omogućiti razmenu i međusobno učenje na evropskom nivou. Drugi cilj projekta je izgradnja jakih regionalnih mreža u partnerskim zemljama.

Početni sastanak održan je od 9. do 11. aprila 2024. u Ulmu, kao platforma za razmenu i saradnju između projektnih partnera. Partnerska organizacija koja predstavlja Srbiju u ovom projektu, kao i tokom prethodnog koraka projekta „Danube Guides Action“ je UG „Podunav“ iz Bačkog Monoštora, koju su ovom prilikom zastupale Zdenka Mitić i Ljilja Davidov, u iime projektnog tima. Osim razgovora o predstojećim projektnim merama, predstavnici partnerskih organizacija imali su priliku da upoznaju Ulm i Novi Ulm, kao i da se upoznaju sa postavkom „Dunavske priče“ u Centralnom muzeju Podunavskih Švaba u Ulmu.

Osnovne informacije

Dunavski vodiči su posebni vodiči prirode i kulture za Dunavski region. Njihov cilj je da kroz odgovarajuću ponudu prenesu vrednu prirodnu i kulturnu baštinu Dunavskog regiona različitim ciljnim grupama (turisti, školarci, lokalno stanovništvo, deca, osobe sa invaliditetom, itd.). Na ovaj način se daje doprinos zaštiti životne sredine i podizanju svesti u Dunavskom regionu. Od 2017. godine, Dunavski vodiči nude širok spektar individualnih tura u šest zemalja proširenog Dunavskog regiona i nastaviće to da rade u osam zemalja u budućnosti, pružajući uvid u jedinstvenu prirodu, kulturu i istoriju vezanu za drugu po veličini evropsku reku. Dunavski vodiči u Srbiji nude individualne obilaske u regionu Bačkog Podunavlja, kao i u Novom Sadu, Beogradu i Golupcu.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Gradska udruženja penzionera Sombora i Šapca svečano potpisali povelju o bratimljenju
Rezultati rada PU Sombor za mart 2024.

Kategorije

Izbornik