Zdravstvo

Somborskom Domu zdravlja uručeno novo sanitetsko vozilo

 

  • Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, u društvu gradske većnice za zdravstvo, sport, omladinu i decu Antonije Nađ Kosanović, uručio je simbolično danas u ime Grada Sombora ključeve novog sanitetskog vozila direktorki Domu zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ dr Emeše Uri

Ovaj čin protekao je u prostorijama Hitne pomoći, Kneza Miloša u Somboru kojem su prisustvovali i zaposleni u somborskom Domu zdravlja. Gradonačelnik je podvukao da će nadalje biti unapređena zdravstvena zaštita, koja će i na ovaj način postati dostupna za sve građane kako u gradu tako i u svih petnaest naseljenih mesta i u salašarskim naseljima.

  • Meni je izuzetno drago što smo u budžetu za ovu godinu opredelili sredstva za kupovinu sanitetskog vozila sa kompletnom opremom i tako ćemo ovim vozilom, omogućiti žiteljima iz seoskih i salašarskih naselja da imaju mogućnost preventivnih pregleda. Kupljen je i EKG aparat, ultrazvuk, kako će i laboratorijski pregledi biti mogući, što je svakako želja da budemo dostupni za sve naše građane – rekao je Ratković i precizirao: Pet miliona je izdvojeno za kupovinu sanitetskog vozila, kupljena je i oprema u seoskim ambulantama, u iznosu od milion 700 hiljada dinara. Ono što bih naglasio jeste da ćemo u narednom periodu da krenemo i u sanaciju ambulanti u naseljenim mestima, za ovu godinu predviđeni su Riđica, Kljajićevo, Bezdan i Doroslovo i svakako da ćemo sa ovom praksom nastaviti i u 2023. godini. Sa Domom zdravlja imamo izuzetnu saradnju i zajednički kad planiramo budžet i opredeljujemo se koju ćemo to opremu da kupujemo, sve to donosimo zajedno, sve u interesu naših sugrađana.

Koliko je u ovakvim slučajevima, bolje reći primerima, važan timski rad?

  • Svakako za uspeh i za donošenje važnih odluka najbitniji je timski rad jer nijedan pojedinac ne može da donosi takve odluke kao dobar i kvalitetan i tim i svakako da se ta činjenica pokazala kao jedna lepa i dobra praksa koju ćemo da nastavimo i u narednim godinama. Tako da, i druge opštine prate i pitaju kako smo to uradili i uzmu kao što ste rekli, ovaj naš ’’somborski recept’’, ali ono što je bitno ne samo u zdravstvu nego i u drugim oblastima uvek je timski rad i siguran sam da ćemo i u drugim oblastima biti uspešni kao i u zdravstvu.

Dobru saradnju sa kako je rekla bivšim osnivačem, Gradom Somborom, potvrdila je direktorka Doma zdravlja ’’Dr Đorđe Lazić’’ Emeše Uri istakavši zajednički pripremane i realizovane programe za poboljšanje usluga odnosno uslova za dalji kvalitetan rad ove zdravstvene ustanove. 

  • S obzirom da na ovaj način svim našim građanima, ne samo u gradu Somboru nego i u okolnim mestima možemo da pružimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, u tom smeru smo mi i aplicirali kod Grada, odnosno napravili program ’’Biti zdrav na selu i u gradu’’ gde smo tražili jedno sanitetsko vozilo koje je predviđeno da omogući naprednije zdravstvene usluge u seoskim ambijentima, tipa laboratorijske obrade pacijenta, EKG pregleda, kao i specijalista po potrebi, takođe i ultrazvučni pregled koji rade naši specijalisti opšte medicine što znači da nema potrebe da nekog dodatno angažujemo. Osmislili smo tako da pomognemo ljudima zbog socijalnih nekih svojih nemogućnosti i zato što su stari i zato što žive sami a bolesni su, da im mi izlazimo u susret, idemo ka njima i odlazimo u seoska naselja i pružamo te preglede u njihovim ambulantama – istakla je dr Emeše Uri i dopunila: – Na taj način ćemo ih izjednačiti sa stanovnicima koji mogu sebi priuštiti da putuju ka doktorima odnosno gradskom stanovništvu.

O sadejstvu između Gradske uprave i Doma zdravlja za razliku od drugih sredina, gde je u Somboru, brže, efikasnije, ne mora se uvek ići prema sekretarijatima, ministarstvu, taj somborski model koliko je postao izrazit?

  • Ja sam apsolutno sa naše strane zadovoljna sa samim stavom Grada Sombora da nam izlazi u susret i da po našem nekom viđenju pomaže. Neće nam oni dakle nametnuti nešto, nego mi zajednički radimo na tim programima i to se pokazalo izuzetnim evo i poslednjih nekoliko godina, uvek smo uspeli da poboljšamo uslove rada, da dobijamo ono što nismo dobili sa neke druge strane. Puno vozila smo dobili od Grada, uvek nam pomažu u kupovini opreme, pomažu nam čak i u angažovanju radne snage po projektima, znači tamo gde se pokaže veća potreba. S obzirom da Grad Sombor ima petnaest sela, mi bukvalno imamo problem sa transportom pacijenata, pa nam i tu pomaže Grad, tako da eto sve pohvale sa naše strane. I mislim da je to primer i ostalim sredinama da jedino tako zajednički praveći programe u pravcu poboljšanja zdravstvene zaštite možemo napredovati.

Direktorka Uri je još rekla da u Domu zdravlja imaju brojčano dovoljno vozila:

  • Međutim ona prelaze jako veliki broj kilometara, dakle habaju se, stare, i zbog toga nam je stvarno bukvalno svake godine po jedno makar vozilo potrebno da dobijemo, da bismo držali neki nivo kvaliteta što se tiče opreme za vozila. Sa ovim smo dobili još jedno vozilo koje ako se ne ide na teren, koristiće se za transport. Mi uvek gledamo da ekonomišemo sve resurse, nikad nećemo imati nešto da stoji ’’sa stane’’, a da se ne koristi u svrhu da se pomogne pacijentima.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

PSIHOZON Sombor: Radionice o psihičkom zdravlju
Pokrajinski ombudsman o unapređenju mehanizama zdravstvene zaštite dece sa retkim i hroničnim oboljenjima u predškolskim ustanovama

Kategorije

Izbornik