Sindikat

Dogovor o Krušiku: Najmanje zarade biće uvećane za 8.000 dinara

 

  • Pregovori o povećanju zarada u Holding kompaniji “Krušik” uspešno su okončani: najniža primanja radnika biće već u majskom obračunu povećana za 8.000 dinara dok će zaposleni sa višim zaradama dobiti proporcionalno manja povećanja

Ovakav dogovor postigli su predstavnici četiri fabrička reprezentativna sindikata sa predstavnicima poslovodstva i Ministarstva odbrane u čijoj je nadležnosti ova vojna industrija u Valjevu. U pregovorima je učestvovao i predstavnik radnika koji nisu članovi sindikata.

  • Tražili smo više, ali smo zadovoljni postignutim dogovorom, posebno zbog povećanja koje su dobili proizvodni radnici sa najnižim primanjima koja su do sada iznosila približno 45.000 – 50.000 dinara – izjavio je glavni poverenik Sindikata “Nezavisnost” u “Krušiku” Dragan Živković za portal org.

Prema rečima Živkovića, dogovoreno povećanje će važiti u sledećih sedam meseci, a krajem godine, kada inače ističe važenje postojećeg kolektivnog ugovora u “Krušiku”, razgovaraće se o novoj ceni rada.

  • Nadamo se da će biti uslova za nova povećanja jer nam je potvrđeno da kompanija ima ugovorene poslove u vrednosti od 400 miliona evra. Nažalost, u prvom kvartalu realizacija je bila slaba, ali verujemo da će proizvodnja biti kvalitetnije organizovana kako bi se poštovali rokovi sa poslovnim partnerima – rekao nam je Živković.

Dan ranije, ispred Upravne zgrade Holding kompanije “Krušik” radnici su organizovali jednočasovni štrajk upozorenja zahtevajući povećanje neto zarada za 25 odsto, čime je preinačen njihov raniji zahtev da im se zarade povećaju linearno za 10.000 dinara. Prethodni jednočasovni štrajk u “Krušiku” bio je održan 29. marta.

U valjevskoj vojnoj fabrici je takođe u sredu boravila delegacija iz Beograda koju je predvodio predsednik Nadzornog odbora te vojne fabrike pukovnik Veljko Petrović. O ishodu razgovora o štrajkačkim zahtevima koji su tada obavljeni nije bilo zvaničnih informacija.

Inače, rukovodstvo “Krušika” je pomenuti zahtev za povećanje zarada ocenilo kao nerealan jer bi mogao da destabilizuje poslovanje fabrike. Sa povećanjem plata od 25 odsto godišnji budžet plata morao bi da se uveća za 6,5 miliona evra, što je sa sadašnjim obimom poslovanja nemoguće, saopštilo je rukovodstvo valjevske fabrike, ukazujući na ogromna dugovanja prema dobavljačima, bankama i fondovima za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje radnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ocenio da neki zahtevi radnika “Krušika” predstavljaju ucene na koje on neće pristati, ali da će neki od zahteva biti ispunjeni.

  • Neki zahtevi radnika će biti ispunjeni, neki neće. Neću da pristajem na svaki radnički zahtev. Radnici Krušika će da žive bolje, ali ne zahvaljujući ucenama. Neka nađu drugog predsednika koji će da pristaje na ucene, ja neću – kazao je Vučić novinarima u Valjevu gde je prisustvovao otvaranju fabrike vaga nemačke kompanije Bicerba.

Vučić je naveo da prosečna plata u “Krušiku” iznosi 65.000 dinara i ocenio da su male, ali da se radi na tome “da budu veće”.

Izvešava: Svetozar Raković

 Izvor i fotografije: UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Protest upozorenja radnika Petrohemije: Traže veće i stalne zarade
Sindikat „Nezavisnost“ nastavlja javne tribine povodom zlostavljanja žena na poslu

Kategorije

Izbornik