Obrazovanje

Đaci somborske OŠ Bratstvo Jedinstvo oduševljeni izložbom Nove akvizicije

 

Muzej je oduvek bio i ostao trenutak nekog prošlog vremena, parče stare pohabane knjige ili bluza u vitrini, stara slika ili novčić koji nas podseća da je tu neko davno živeo i ostavio nam tragove svog života, deliće nezaborava

Dok hodamo gradom miriše nam muzej uvek nekako svečano, dostojanstveno i svojim posebnim sjajem nas vodi kroz vremeplov prošlosti. Ponekad nam se čini da čujemo glasove naših predaka, tonove nekih starih melodija, zalutali, istrošeni trenutak u prohujalom vremenu. Svako ko ne voli i ne poštuje svoju prošlost i istoriju svog naroda nije srećan, odriče se svog postojanja. Zato smo poželeli da posetimo ovu izložbu.

Nastavnica Dijana Radić i bibliotekarka Nada Ljepojević su 9. novembra u pola jedan posle podneva sa učenicima 7-1 razreda gradske OŠ „Bratstvo jedinstvo“ posetili Muzej.

Nakon prijatnog razgovora sa direktorom muzeja Davidom Firanjom, krenuli smo u obilazak ove posebne izložbe koja je postavljena u okviru obeležavanja 140 godina postojanja Gradskog muzeja pod nazivom Nove akvizicije 2008-2022. i traje od 27. oktobra do 30. novembra, te pruža uvid u akvizicije Gradskog muzeja Sombor u proteklih petnaest godina, obuhvata predmete koje je muzej u tom periodu na različite načine pribavio.

Zatim nam je istorijska savetnica i kustos muzeja, Milka Ljuboja održala predavanje. Pričala nam je interesantne priče o svakom od izloženih eksponata. Fotografije eksponata govore vise od reči, a mi smo saznali da je prelepi, stari luster iz jedne nemačke porodice poklonjen muzeju da nas podseća na njihove decenijama stare običaje. Svaki eksponat je imao svoju priču i mi smo pažljivo slušali, a kustos Milka Ljuboja je strpljivo odgovarala na pitanja učenika.

Zanimljivo putovanje kroz decenije je trajalo, i pored svih interesantnih činjenica koje smo saznali, poželeli smo da vreme stane, da ostanemo malo duže u tom začaranom trenutku. Zatim je sledilo fotografisanje koje je jedno od zanimljivih iznenađenja koje nudi ova izložba. Učenici su pažljivo razgledali njima najinteresantnije predmete i fotografisali se za uspomenu. Predavanje je bilo veoma zanimljivo i poučno i deo toga smo vam ispričali.

Naš grad stalno raste pod okriljem ostavštine naših predaka, a blago muzejskih eksponata upozorava nas da ne zaboravimo odakle potičemo. Muzej je dragulj našeg grada koji moramo da čuvamo.

Saznali smo da se Muzej sastoji iz sedam celina od kojih svaka predstavlja jedno odeljenje Gradskog muzeja Sombor: arheološko i numizmatičko, istorijsko, etnološko, likovno, muzejsku biblioteku kao i dva depandansa istorijskog odeljenja, Spomen muzej Batinske bitke i Muzej Podunavskih Švaba.

Isto tako ova izložba je jedinstvena jer veći deo izloženih eksponata nikada do sada nisu bili javno prezentovani, u okviru muzejskih programa. Cilj izložbe jeste da putem muzejskih akvizicija usmeri pažnju na osnovnu muzejsku delatnost a to je formiranje, konstantno dopunjavanje i čuvanje muzejskih zbirki.

Na kraju posete dobili smo poziv da posetimo Muzej Podunavskih Švaba i veoma se radujemo tome. Takođe, nakon predavanja učenici su dobili zadatak da svako od njih pronađe, naslika i opiše po neki stari predmet koji je video kod svoje bake i deke ili negde na selu, a ako ne može onda da pronađe na internetu.

Zabeležila: Nada Ljepojević

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Novembar u znaku nauke FIZI BIZI FEST 12
Pedagoški fakultet Sombor: POVRATAK – priča koja traje

Kategorije

Izbornik