Sindikat

Deklaracija o plati za život

 

Konferenciju za medije organizovao je UGS „Nezavisnost“

  • Povodom pregovora o minimalnoj ceni rada koji su u toku, organizacije potpisnice Deklaracije o plati za život obratile su se danas javnosti uz poruku Vladi Republike Srbije i Socijalno-ekonomskom savetu da je najavljeno povećanje minimalne zarade za 2023. godinu daleko od dovoljnog da isprati rastuće troškove života i omogući radnicima i radnicama izlazak iz siromaštva

Najavljeno povećanje od 14%, uz povećanje neoporezivog dela zarade, nije dovoljna niti adekvatna mera u situaciji u kakvoj se naše društvo danas nalazi. Minimalne zarade moraju ispratiti realne troškove života i radnicima i radnicama obezbediti dostojanstven život.

Deklaracija o plati za život potpisana je u junu ove godine od strane tri sindikalne centrale, UGS “Nezavisnost”, Savez samostalnih sindikata Srbije i USS “Sloga”, kao i 18 udruženja građana: Centar za politike emancipacije, Centar za dostojanstven rad, Fondacija Centar za demokratiju, Socijaldemokratski klub, Ministarstvo prostora, Centar za održivi razvoj Srbije, Zajedničko – Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Koalicija za razvoj solidarne ekonomije, Alternativni centar za devojke, Ženska platforma za razvoj Srbije, Centar modernih veština, Liceulice, ASTRA, Centar za istraživanje javnih politika, ROZA – Udruženje za radna prava žena, Rekonstrukcija ženski fond, FemPlaz.

Deklaracija o plati za život je prvi korak u stvaranju široke koalicije koja će se boriti za bolji životni standard svih radnica i radnika u Srbiji.

Na konferrenciji za javnost u Medija centru govorili su: Mario Reljanović, Centar za dostojanstven rad, Sarita Bradaš, Fondacija Centar za demokratiju, Marko Aksentijević, Ministarstvo prostora, Andrijana Kocić, Alternativni centar za devojke. Razgovor je vodio Vladimir Simović, Centar za politike emancipacije.

Više informacija o Deklaraciji možete pronaći na adresi:

https://platazazivot.rs

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Kad basket ne zna za granice: Pobeda života i solidarnosti u KPZ ZABELA
Sindikati: “Minimalac” dovoljan tek za hleb, mast i alevu papriku

Kategorije

Izbornik