Višejezično

Dejan Parčetić, predsednik somborskog Bunjevačkog kola i potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta: – Ponositi smo čuvari tradicije naših didova i pradidova

 

  • U nedelju, 24. jula (kao što smo u posebnom članku juče izvestili) somborski Bunjevci su svečano proslavili završetak žetve. Tradicionalnu manifestaciju, somborsku bunjevačku Dužionicu organizovalo je UG ”Bunjevačko kolo” Sombor

Poštujući običaje i tradiciju svojih predaka, Bunjevačko kolo je, kao i pre jednog stoleća, završnu žetelačku svečanost, započelo paradom risara i gostiju na fijakerima. Uz domaćine, učešćem u običaju i svojim gostovanjem, Dužionicu u Somboru su podržali predsednica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić, Slavica Trifunović, pomoćnica ministra za informisanje i medije, Veljko Vojnić, predsednik Bunjevačke Matice kao i predstavnici bunjevačkih udruženja iz Čonoplje, Svetozara Miletića i Subotice.

S žitnom krunom i kruvom od novog brašna, varoškim sokacima, sve do župe Presvetog trojstva, gde je i ove godine održana sveta misa Zahvalnica, začuli su se veseli risari, topoti konja, fijakeri i tambure. Bandaškom paru, Martini Marton i Denisu Klecinu, pripala je čast da blagoslovljeno znamenje Dužionice ponosno pronesu kroz varoš i predaju zamenici gradonačelnika, Ljiljani Tici.

Poštovanje kruva kod Bunjevaca počiva na prvoj molitvi koju nauče „Oče naš“ a ovaj lepi običaj je vremenom podstako i slamarske umetnice da od žitne slame upliću vence, krune, perlice – mala remek dela slamarske umetnosti kao posebna znamenja Dužionice.

  • Bunjevačko kolo, kao organizator završene žetelačke svečanosti baštini običaj koji su započeli naši didovi i pradidovi s početka prošlog veka a na nama je da ovaj divni običaj sačuvamo i prenesemo na naše mlade generacije. Dužionica je naš narodni običaj, vera i kultura odnosno nacionalni identitet koji krasi ponosit narod Bunjevce, upravo je zato i poruka, uz čestitke za Nacionalni praznik, budimo i ostanimo ono što su bili naši didovi i pradidovi, čuvajući, kako pisma kaže, našu granu, malu ali finu! – istakao je potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik UG “Bunjevačko kolo” Dejan Parčetić.

Uz tambure, pesmu i igru, svečanost i narodno veselje, domaćini iz Bunjevačkog kola pripremili su u svečanoj sali Galea u Somboru.

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Tagovi: , ,

Povezani članci

Dan žitnih polja Asocijacije žena Republike Srbije – Gradskog i opštinskog odbora Sombor
22. Dan žitnih polja: Staparkama nagrada za najuređeniji sto

Kategorije

Izbornik