Najnovije

Бачки Брестовац – сложно село које живи богат друштвени живот

edit: AcanskiS © 

  • Бачки Брестовац, село у општини Оџаци у Западнобачком округу, са око 2.200 становника, живи богат друштвени живот и има своје препознатљивости, на које су нарочито поносни.

На двадесетак километара од Сомбора и петнаест од Оџака налази се Бачки Брестовац, а оно што визуелно привуче пажњу сваког посетиоца је несвакидашње сведочанство са половине прошлог века – млазни авион америчке производње F85.

„За време Другог светског рата, при пробоју Сремског фронта, овде је постојао аеродром, са кога су полетали авиони, наши и совјетски. Недалеко од авиона је и руско-српски парк, са спомеником за два совјетска пилота и нашег мештанина Васу Гојковића „, испричао је Горан Стокућа из Бачког Брестовца.

Личка, босанска и бачка игра, песма и ношња је слика националног обележја становништва овог села и негују је све три генерације најбројнијег КУД-а Оџачкој општини, КУД-а Никола Тесла.

„Имамо и две певачке групе, мушку и женску. Негује се личка песма. Имамо и рекреативну групу фолклора, окупили смо жене, наступамо и дружимо се…“, испричала је, између осталог, Марија Даниловић Стокућа, председница КУД „Никола Тесла“ у Бачком Брестовцу.

„Свирам самицу зато што је то моје порекло и свидело ми и мислим да тако могу постићи више“, објаснила је девојчица Јована Седлан, која свира самицу.

„Ја свирам самицу већ две године, дружим се и хоћу више да научим, јако ми се свиђа“, испричао је дечак Бранислав Тривуновић.

„Већ 35 година свирам самицу, а и правим тамбурице, те личке самице, а иначе, самоук сам“, објаснио је Мирко Видовић, самичар и градитељ инструмента.

Мото удружење Феникс из овог села окупља љубитеље мото спорта.

„Наша активност је поводом петровданских свечаности. Приређујемо мото сусрете, традиционално доводимо музичке групе, угостимо људе, наше пријатеље земље и иностранства…“, каже Никола Агбаба, председник мото удружења Феникс из Бачког Брестовца.

Брестовчани су нарочито активни у свом Добровољном ватрогасном друштву.

„Активност са децом је вишегодишњи пројекат под именом „Ватрогасци наши пријатељи“, где обучавамо нашу децу о ватрогаству почев од вртића, учимо децу шта смеју, шта не, како да се заштите од пожара…“, каже Горан Стокућа из брестовачког Добровољног ватрогасног друштва.

Један од покретача српске науке и културе у 19. веку је рођени Брестовчанин Атанасије Николић, коме мештани намеравају да поставе трајно обележје.

„Био је први ректор Лицеја у Крагујевцу, од кога је касније настао Универзитет у Београду. Атанасије Николић је установио школску славу 1840. године и од тада се слави школска слава“, испричала је, између осталог, Милица Станичков, директорица ОШ „Никола Тесла“ у Бачком Брестовцу.

Сложно село, добри и вредни домаћини угостиће сваког путника намерника, а поготово током петровданских свечаности, када село обележава своју славу.

izvor: rtv

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

MUP Srbije: Obavezno vežite sigurnosni pojas
Policijska uprava u Somboru saopštila rezultate za 2023. godinu

Kategorije

Izbornik