Kultura

Autorsko vođenje kroz izložbu Krug života i smrti – analize drugačijih perspektiva

 

  • Autorsko vođenje kroz izložbu Krug života i smrti analize drugačijih perspektiva biće realizovano u četvrtak, 15. juna u 17 časova u sali za tematske postavke Gradskog muzeja Sombor. Kroz izložbu će vas voditi jedna od autorki izložbe, Anđelka Putica, viši kustos arheolog

Reč više

Izložba Krug života i smrti – analize drugačijih perspektiva rezultat je interdisciplinarnog istraživanja i analiza predmeta sa nekropola. Krug života i smrti – analize drugačiih perspektiva ima za cilj da ukaže na nova saznanja i da predstavi jedan manji deo aktuelnih muzejskih akvizicija koje potiču sa arheoloških istraživanja i iskopavanja u protklih dvadeset godina na teritoriji koju pokriva Gradski muzej Sombor (Grad Sombor i opštine Apatin, Kula i Odžaci).

Kolektivno pamćenje zajednice jasno se oslikava na određenim “mestima” sa posebnim simboličkim značenjem koja imaju ulogu oblikovanja identiteta te zajednice. Nekropole su svakako jedno od takvih mesta. Grobovi su izraz simboličkog suočavanja pojedinaca i društva sa smrću i nisu važni samo unutar pogrebne prakse, nego i šire.

Namera autorki ove izložbe je da putem raznolikih i detaljnih priča približe pojedinca ali i zajednice iz određenih perioda ljudske prošlosti (od bronzanog doba do srednjeg veka).

Bećina ljudskih skeletnih ostataka omogućila je uvid u različite identitete i nama nepoznate, daleke odnose, dok su pronađeni predmeti doprineli razotkrivanju detaljne biografije – životne priče, pojedinca ili zajednice ispričane kroz prikaz njihove smrti i pokopa.

Autorke izložbe su Anđelka Putica i Viktorija Uzelac, viši kustosi arheolozi Gradskog muzeja Sombor. Saradnici na izložbi su biofizičari antropolozi, prof. dr Sofija Stefanović, dr Jelena Markovski, Neda Dimovski, dr Ksenija Đukić kao i MA Milutin Micić. Za konzervaciji i restauraciju je bila zadužena Danijela Jovanović, dok je rekonstrukciju groba napravila Marijeta Sidovski.

Izložba će biti otvorena do 1. jula 2023.

Beleži: msr Brankica Ćurčić


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Pozivi na tribinu „Sedam vrsta ljubavi“ somborskog Muzeja
Noć knjige u somborskoj Biblioteci

Kategorije

Izbornik