Sindikat

Apel „Nezavisnosti“ da se ne spekuliše o smrti radnice kompanije Leoni

Fabrika Leoni u Kraljevu

  • Sindikat “Nezavisnost” u kompaniji Leoni apeluje na medije da ne objavljuju spekulacije o uzrocima nedavne smrti radnice u kompaniji Leoni i da sačekaju rezutate zvanične istrage ovog tragičnog događaja

“U vezi tragičnog događaja u fabrici u Kraljevu gde se desila povreda, a nakon čega je naša koleginica posle svega četiri dana prerano izgubila život, želimo da iznesemo naš stav i mišljenje. Ljudski život nema cenu! Iskreno saučešće porodici preminule koleginice, naš kolektiv je ostao bez dobrog druga, vrednog i besprekornog radnika, sjajne koleginice. Uspomena i sećanje na nju neće i ne sme izbledeti”, navodi se u saopštenju.

Sindikat “Nezavisnost” zahteva od nadležnih zdravstvenih i drugih državnih organa da objave punu istinu o preranoj smrti radnice Leonija.

“Postoje nagađanja javnosti da je tragedija usko povezana sa uslovima rada, sa druge strane imamo saznanja da razlog tragedije nije u vezi sa radom i nastalom povredom, ali ne želimo da se oslanjamo ni na kakve izvore osim zvaničnih. Ono šta nam smeta je činjenica da se ovih dana u pojedinim medijima ovaj slučaj koristi i zloupotrebljava.

Smatramo da nakon svega što je poslednjih dana izrečeno, javnost i svi zaposleni u kompaniji Leoni moraju biti potpuno i tačno informisani kako bi se izbegle spekulacije oko kojih radnici nemaju nikakvu korist”, ističe “Nezavisnost”.

U saopštenju se ukazuje da je zadatak sindikata da prati primenu i poštovanje Zakona o radu i aktuelnog Kolektivnog ugovora u kompaniji Leoni.

“Prekovremeni rad postoji u skladu sa porudžbinama krajnjeg kupca proizvoda kompanije i regulisan je Zakonom o radu. Preraspodela radnog vremena postoji i takođe je regulisana Zakonom o radu, sam Zakon o bezbednosti na radu postoji i mora se poštovati”, navodi se u saopštenju.

Sindikat “Nezavisnost” smatra da je sporan način na koji je preraspodela radnog vremana uređena Zakonom o radu i Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu koje treba “menjati uz aktivno učešće sindikata iz razloga što sadrže pregršt propusta, nelogičnosti i nedefinisanih, odnosno šturo definisanih odredbi”.

Inače, kako se ističe u saopštenju, kolektivnim ugovorom u fabrici Leoni regulisane su “mnoge stavke koje nisu ili su oskudno definisane pomenutim zakonima”. Dodaje se da je važeći kolektivni ugovor u Leoniju “jedan od boljih u auto-industriji i služi kao reper ostalim kompanijama i kao primer dobre prakse”.

Sindikat je naveo i da zastupa stavove koji su često suprotni stavovima kompanije, te da reaguje na primedbe zaposlenih u vezi sa nadređenima u procesu rada, a kada zatreba zahteva i njihovo procesuiranje, a da je kompanija do sada pokazala “da ne opravdava postupke izgrednika”.

S tim u vezi, “Nezavisnost” poziva zaposlene da prijave svako nepoštovanje zakona i kolektivnog ugovora, “svaki oblik zloupotreba i mobinga – mi smo tu da reagujemo”.

U saopštenju “Nezavisnosti” u Leoniju ocenjuje se da kolektivni ugovor i uslovi rada mogu i moraju biti bolji, uz molbu “da se ne zaboravi da pozicija sindikata na pregovorima za kolektivni ugovor strogo zavisi od brojčanog stanja članstva i njegovog aktivizma”.

“Često se umesto aktivizma bira držanje po strani i kritika bez spremnosti na inicijativu čekajući da se neko drugi, hrabriji, izbori za bolje uslove rada i veće zarade. Podsećamo da bi zarada, nadoknade, odmori i uslovi rada bez sindikata i našeg aktivnog učešća bili neuporedivo niži. Oduzmite od zarade dodatke na zaradu, broj dana godišnjeg odmora od minimalnih uslova propisanih zakonom pa vidite sami razliku koju sindikat donosi”, ukazuje se u saopštenju.

“Nezavisnost” poručuje da je sindikat jači u odnosima sa poslodavcem ukoliko je veći broj sindikalnih članova, a da od te snage sindikata automatski zavisi status i zarada radnika. “Ne budite neutralni, učlanite se!”, stoji na kraju saopštenja koje je potpisao predsednik Granskog sindikata metalaca “Nezavisnost” i glavni poverenik u kompaniji Leoni Slobodan Miladinović.

Izvor: GS metalaca “Nezavisnost”

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Žene u sindikatima – Solidarnost je naš imperativ! (plus video)
Generalni štrajk u Francuskoj: Stao život zbog penzione reforme

Kategorije

Izbornik