Sport

Apatinska atletska četvorka osvetlala obraz svom gradu, Vojvodini, Srbji

 

SENIORI ATLETSKOG KLUBA APATIN DANAŠNjIM NASTUPOM OKONČALI SU SVOJ DRUGI START NA KUPU EVROPSKIH ŠAMPIONA U KROSU

  • Španski grad Oropesa Del Mar, proteklog vikenda od 3. do 5. februara, ugostio je najbolje evropske atletske klubove iz 22 zemalja sa čitavog kontinenta koji su nastupili na najprestižnijem klupskom kros takmičenju Kupu Evropskih šampiona u krosu

Republiku Srbiju i Srpski atletski Savez na Kupu Evropskih šampiona u krosu drugu godinu zaredom (posle prošlogodišnjeg učešća u Portugaliji) predstavljali su muške seniorske ekipe Atletskog kluba Apatin i Atletskog kluba Leposavić i ženska seniorska ekipa Atletskog kluba Srem Sremska Mitrovica.

Takmičenje je realizovano po sunčanom vremenu, temepratura je bila 16 stepeni, uz povremeni mestimično jak vetar – staza je bila izuzetno zahtevna, čitavom dužinom je bila sa puno zaokreta. Podloga je bila kombinacija peska i mekane trave, na pojedinim mestima je teren bio tvrd.

U trci seniora na 8.750 metara na izuzetno zahtevnoj stazi i u odličnoj konkurenciji ekipe koje su angažovala pojačanja sa takmičarima iz Kenije, Etiopije, ekipa Atletskog kluba Apatin u ekipnom plasmanu zauzela je 25. mesto. U pojedinačanoj konkurenciji u kojoj je nastupio 101 takmičar, Đuro Borbelj osvojio je 75. mesto sa rezultatom (27 minuta i 44 sekunde), Dušan Krstić bio je 92. mesto (30:23), Miroslav Pešić (31.08) i Aleksandar Stajić (32:15) osvojili su 95. i 96. mesto. Atletski klub Leposavić zauzeo je 26. mesto u ekipnom plasmanu.

U seniorskoj muškoj ekipnoj konkurenciji trijumfovala je ekipa Kasteljona sa 12 bodova, ispred Sportinga iz Lisabona 30 bodova i ekipe iz Italije Kasone Noceto 32 boda. U pojedinačnoj konkurenciji slavio je Kvizera Rodrigo (Kasteljon) 23:55, drugoplasirani je Oskar Čelimo (Kasone Noceto) 24:03, dok je trećeplasirani Longosiva Reuben (Benfika) 24:18.

Izjava, Goran Čegar, predsednik AK Apatin:

  • Ponosan sam na seniorsku ekipu Atletskog kluba Apatin koja je drugu godinu zaredom predstavljala Opštinu Apatin, Srpski atletski Savez, AP Vojvodinu i Republiku Srbiju na ovom najjačem evropskom klupskom takmičenju, na koje se plasirala osvajanjem šampionske titule prvaka Srbije na Prvenstvu Srbije u krosu koje je održano u oktobru 2022. godine u Novom Sadu. Kup evropskih šampiona je jedno od najstarijih takmičenja iz kalendara Evropske atletske federacije, u muškoj seniorskoj konkurenciji bilo je 58. izdanje. Naša ekipa iako nije imala uslove za obavljanje adekvatnih priprema, dostojno je reprezentovala svoju svoj grad i svoju zemlju i hrabro se upustila u borbu sa sjajnim ekipama iz cele Evrope koje su se uz pojačanja specijalno pripremale za nastup. Želeo bih se zahvaliti kolegama iz druga dva srpska kluba Bojanu Komleniću i Aleksandru Neševskom i njihovim timovima na izuzetnoj saradnji tokom pripreme i realizacije naših aktivnosti. Atletski klub Apatin jedini nije imao službeno lice na takmičenju iz razloga što je kompletan finansijski trošak učešća finansiran iz sopstvenih sredstava, tako da je prioritet dat na start takmičara, i donesena je odluka da ja kao službeni predstavnik kluba ostanem u Srbiji.
    Velika je čast za naš tim što je dve godine zaredom učestvovala na Kupu Evropskih šampiona (2022. godine održano u Portugaliji) gde je prikupila veliko međunarodno iskustvo. Svakako rezultati i nastupi na Kupu šampiona u krosu Atletski klub Apatin svrstavaju u red klubova koji se nalaze u samom vrhu što se tiče broja nastupa na ovom sjajnom evropskom klupskom takmičenju. Idemo dalje u nove rezultate i pobede.
    Takođe bih se zahvalio Srpskom atletskom Savezu i selektoru Edinu Zukoviću na tehničkoj podršci tokom procesa registracije.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Bowling Stones Sombor: Nakon 7. kola Vodokanal preuzima lidersku poziciju
Atletika, AK Maraton Sombor: Milica Zanze vicešampionka Srbije

Kategorije

Izbornik