Najnovije

Andrej Plenković i Ana Brnabić na svečanom otvaranju Hrvatskog doma u Subotici

Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Subotici

  • Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i premijerka Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovali su juče jednom velikom i veoma važnom događaju za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, naime u Subotici je otvorena zgrada Hrvatskog doma-Matice. Ovaj projekat u celosti je finansirala hrvatska Vlada, za dan otvaranja s povodom je izabran dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, preporoditelja i prosvetitelja vojvođanskih Hrvata

Objekat je smešten nedaleko od centra Subotice i biće sedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Trebalo bi da bude i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Ovom prilikom premijer Plenković je izjavio da će to mesto biti „važno mesto okupljanja Hrvata u Vojvodini i Srbiji“ i da će doprineti njihovim aktivnostima, a takođe izrazio nadu da će vreme pokazati da će Hrvatska kuća biti „bitna za dalje negovanje hrvatskog identiteta u Srbiji“.

Samom događaju prethodio je susret premijera Hrvatske i Srbije, Andreja Plenkovića i Ane Brnabić; nakon njihovog razgovora u Subotici, održan je i sastanak predstavnika vlada dve susedne zemlje. Posle toga hrvatski premijer je ocenio da je otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Pre razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Andrej Plenković je u novoizgrađenom Hrvatskom domu imao radni sastanak sa predsednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasnom Vojnić, sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim, ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije ali i sa drugim predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji.

Žigmanov je tada istakao značaj dolaska premijerke Brnabić na otvaranje Hrvatske kuće, rekavši da se time šalje „vrlo jasna poruka da su Hrvati u Srbiji most saradnje“.

Koliko je ovaj sastanak bio uspešan najbolje govori status premijera Plenkovića objavljen na društvenim mrežama nakon sastanka u Subotici, koji vam ovom prilikom prenosimo:

„U snažnom partnerstvu realizujemo brojne projekte koji doprinose boljem položaju Hrvata u Srbiji“

AcanskiS

Foto: NIU Hrvatska riječ

all rights on pictures are reserved


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Raspoloženi Sombor na 26. „Kotlić“, prošetali smo i Ulicom starih zanata
Doroslovo domaćin Opštinskog vatrogasnog takmičenja

Kategorije

Izbornik