Najnovije

U spomen na velikog ratnika Živojina Lazića

 

  • Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu izdavačke kuće „Čigoja štampa“, pojavila se nova knjiga o čuvenom solunskom ratniku Živojinu Laziću

Autori, ove nadasve zanimljive i vredne knjige, su bračni, novinarski i spisateljski par Mirjana Belić Koročkin Davidović, dugogodišnja urednica u listu „Politika“ i Radivoje Davidović, istraživač istorije i kulture. Ovo je njihova dvanaesta zajednička knjiga. Do sada su dobili mnogobrojne nagrade na književno-publicističkim konkursima.

Knjiga sadrži 150 strana raspoređenih u 11 poglavlja i ilustrovana je sa 57 kolor i crno belih fotografija čiji su autori naši najpoznatiji foto reporteri. Pisana je lepršavim stilom, prijemčivim čitaocima i predstavlja pravo jezičko bogatstvo ali i zanimljivu riznicu opisa događaja iz života Živojina Lazića.

O Živojinu Laziću snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova u produkciji „Filmskih novosti“ u režiji Dragana Mitrovića. Lazićev lik pojavljuje se u čuvenoj predstavi „Solunci govore“ čija je premijera bila 1981. godine i još se igra u nekim pozorišnim kućama.

Nekadašnji mitraljezac čuvene Drinske divizije 17. puka, bio je neustrašivi ratnik, koji je prošao put od slavnih bitaka na Kolubari i Ceru, prešao Albaniju i sa Srpskom vojskom boravio na Krfu. Učestvovao je u proboju Solunskog fronta.

Borio se na Kajmakčalanu sa bugarskim vojnicima i za zasluge za narod odlikovan najvišim državnim odlikovanjima.

Po mnogim činjenicama knjiga je dopunsko štivo za razumevanje istorije Prvog svetskog rata.

Naš narod je od pamtiveka cenio slobodu, pa su pojedinci u odbrani Srbije postajali div-junaci izrastajući u moralne veličine koje su bile vertikala države, kakav je bio Živojin Lazić.

Knjiga se može nabaviti u izdavačkoj kući „Čigoja štampa“ i kod autora putem mejla> radivojedavidovic5@gmail.com


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Objavljeni rezultati rada Policijske uprave u Somboru za oktobar 2023.
Bezdanski „Bakin spomenar“: Humanitarno, ravnopravno i solidarno

Kategorije

Izbornik