Najnovije

Aleksandar Vučić predsednik Srbije u Novom Sadu 4. avgusta 2022: – Nemojte da nam branite da se sećamo, a od vas ne tražimo ni priznanje ni poverenje

 

  • Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji Oluja u Novom Sadu i poručio da Srbija hoće mir, gotovo po svaku cenu, te da već godinama šaljemo poruku koja je suština politike koju naša zemlja vodi, a to je da više neće biti Oluja

– Devetu godinu zaredom kako na ovakav način obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje jednog naroda posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu. Dva su razloga zbog kojih smo danas ovde. Prvi je tuga zbog ubijene dece, žena, staraca, zbog 250 hiljada prognanih – naglasio je na početku obraćanja mnogim predsednik države Aleksandar Vučić i nastavio: – Drugi je razlog da bismo uprkos svima svedočili i da bi se ta svedočenja čula.

Predsednik Vučić pred više od 25 hiljada okupljenih u glavnom gradu severne pokrajine, Autonomne pokrajine Vojvodine Novom Sadu podvukao je da u Srbiji godinama kao da nije bilo svedoka zločina počinjenog nad našim narodom: – Kao da nije bilo ikoga ko bi ispričao o tome kako su obični ljudi, civili, ubijani, kako su im kuće pljačkane i paljene, kako su ih, dok su u traktorskim kolonama napuštali Hrvatsku, napuštali svoja ognjišta i kuće, pljuvali, udarali, kamenovali. Nikoga da kaže da su bombardovali te kolone, ubijajući decu i starce, malenu braću i sestre. Time smo ih pravdali i ponavljali zločin, ravnodušnost proglasili za vladajuću ideologiju, a zaborav za nacionalnu obavezu.

Aleksandar Vučić kako je rekao, „na kraju smo time i sami bacili kamen na najtužniju kolonu u našoj istoriji. I radili smo to gotovo čitavo punoletstvo, 18 godina“.

Time smo sopstvenom narodu natovarili gotovo večni osećaj krivice i opravdali svaki zločin počinjen protiv onih čija je jedina krivica bila ta što su Srbi, pravoslavci i što su želeli da ostanu da žive na svojim ognjištima, poručio je p redsednik i notirao da nema razlike između Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hercegovni, te da mi želimo samo da budemo Srbi, bez obzira na to koliko nam puta menjaju ime naroda u zavisnosti od toga odakle smo.

– Razlike između nas nema. To što živimo u različitim državama ne znači da pripadamo različitim narodima. Nije im pošlo za rukom iako su se svojski trudili da nam to učine – napomenuo je predsednik Vučić, ističući da će Srbija čuvati i braniti svoj narod, te „da ćemo na njihovu histeriju, laži i pretnje odgovoriti mirom, strpljenjem, trpeljivošću, ali i odlučnošću.

Predsednik Vučić je apostrofirao da ćemo graditi najbolje odnose sa svima, pa i sa narodima koji su se o nas ogrešili, i dopunio da prihvatamo i kajemo se za zločine koje su neki počinili u naše ime, ali da se više nećemo stideti zločina koju su drugi počinili nad našim narodom.

– Pomirenje je važno – potvrdio je predsednik, ukazavši da je ta reč postala poštapalica nemuštih političara. Takođe je rekao da su razgovor i saradnja neophodni, kao i da moramo gledati u budućnost, ma koliko se ne slagali.

 Nama čak i ne smeta kada svetkuju, nama samo smeta kada nam brane da tugujemo, kada nam brane da ih podsetimo na to da su neki ljudi izgubili svoja ognjišta, decu i roditelje. Samo nemojte da nam branite da se sećamo, a od vas ne tražimo ni priznanje, ni pomirenje, samo nas pustite da živimo sa svojim jadom, bolom i čemerom. Ne očekujte od Srba da se odreknu sebe, svojih mrtvih, svog imena i prezimena. Pretekli smo mi Srbi i Jasenovac i Oluju, a vidite i večeras u Novom Sadu, ponovo smo ustali. Neka je slava mučenicima iz Oluje. Neka živi Republika Srpska! Živela naša Srbija! – poručio je u svom jezgrovitom govoru koji je prekidan aplauzima tuge i ponosa na centralnom novosadskom, Trgu Slobode, predsednik Vučić.

(Sa centralnog događaja obeležavanja najvećeg pogroma Srba u istoriji, u Novom Sadu, 4. avgusta 2022, i u okviru našeg drugog medija, internet radija, donosimo tonske zapise u internet radiju Novog Radio Sombora kao i posebne fotogalerije ovde na portalu).

Događaj pratila ekipa Novog Radio Sombora (Mirjana Perić, Srđan Ačanski, Siniša Stričević)

– Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Antonio Ratković gradonačelnik Sombora: – Neka se nikada ne zaboravi
Grad Sombor: Nastavljeno opremanje Jedinice civilne zaštite

Kategorije

Izbornik