Kultura

Veliki jubileji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ na ponos Somboru

Najverniji čitaoci somborske Biblioteke sa direktorkom Natašom Turkić

  • U besprekornoj organizaciji, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru prepunoj u svečanoj sali zgrade Županije, u petak 19. januara obeležila je godinu jubileja a mnoge značajne manifestacije sve do kraja 2024. u Biblioteci su pred nama

Sto šezdeset pet godina ponosite somborske dame koja istrajava u svojoj svežini, odoleva vremenima, voli sve svoje čitaoce a generacije joj uzvraćaju, retka je brojka. Malo ko se u državi i regionu može pohvaliti tolikim, harizmatično-svekolikim, mnogodecenijskim postojanjem uz stalno unošenje novih disicplina u savremenim trendovima po čemu je prepoznata nadaleko.

Nakon uvodničarke i medijatorke svečanosti Marije Čačić, biranim rečima uvažavanja prisutnima su se obratili Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i Milan Micić, iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i u ime Grada Sombora Jovana Miljević, gradska većnica za oblast socijalne zaštite.

Praćeno sadržajno pripremljenim fotografijama svih epoha somborske Biblioteke na velikom video-bimu, potom su, o svim odeljenjima, karakteristikama u radu, ograncima, govorili njeni zaposlenici, bibliotekari, Uroš Budadžić, Branislava Opačić, Žana Gnjatović, Nataša Plavšić.

I kako i dolikuje, krešendo obraćanja pripao je čelnici ove ustanove kulture, Nataši Turkić.

  • Ono na čega sam posebno ponosna jeste to što nastojimo da idemo u korak s vremenom, da pratimo trendove, a čuvamo blago koje su nam generacije ostavile, kako u pozajmnim odeljenjima, tako i pisci sa našeg tla u zavičajnom odeljenju, do najmlađih, dece i omladine kojima je dostupna sva potrebna literatura na Dečjem odeljenju ustanovljenom Omladinskom kutku i naravno, studentima, i ostalim građanima na naučnom odeljenju. Mnogo je posla iza i ispred nas u smislu renoviranja u okviru naše sopstvene infrastrukture, pa bih se i ovom prilikom najsrdačnije na podršci zahvalila resornom ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu, kao i jednako tome, Gradu Somboru. Ono na čega sam takođe zajedno sa mojim kolegama naročito ponosna, jeste činjenica što smo jedina biblioteka koja danas ima i svoju online knjižaru – rekla je u sadržajnom i na momente dirljivom obraćanju direktorka Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru Nataša Turkić.

Stigao je i trenutak dela svečanosti, u kojem su zahvalnicama nagrađene zaslužne ustanove, organizacije, udruženja, mediji. Aplauz su najpre dobili najverniji čitaoci, predstavnici svih generacija a to su: Vladimir Brdarić, Snežana Štrangarić, Zorka Cvetković, Elena Trkulja, Una Bošnjačić i Pavle Šarić. Oni su za nagradu osim zahvalnica, dobili i besplatnu članarinu, sve do narednog jubileja.

Briljantno pripremljen jednoipočasovni program začinio je nagradama ovenčani umetnički duo Scrivo in Vento, u sastavu, Stanislava Vasiljević, na flauti i Igor Ivić, akustična gitara. Oni su izveli dela Molina, Elgara, Mašada, Korelija, Baha, Gunoa, Vilja-Lobosa, Lešhorna i Pujola.

Podsetimo, o čemu će kao i o prethodno pomenutim pojedinostima, biti reči u daljim rubrikama na našem portalu, Somborci su 1859. godine, zahvaljujući njihovom sugrađaninu, Karlu Bijelickom, pre 165 godina postali bogatiji za biblioteku, 75 godina je prošlo od osnivanja njenog Dečjeg odeljenja, časopis za kulturu „Dometi“ objavio je svoj prvi broj pre tačno pola veka, dok je pet godina prošlo od uručivanja prvih Bebiteka (bebibata i bebiseka) paketića.

Novi Radio Sombor najsrdačnije se još jednom zahvaljuje na ukazanoj časti, Zahvalnici za dosadašnju i dalju saradnju sa Gradskom bibliotekom „Karlo Bijelicki“.

Galerija (fotografije: Dejan Podlipec i Nebojša Trivunović):


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Galeristkinja Snežana Davidović iz Kule osvojila prestižnu nagradu
Somborski teatar: Muzičko-poetsko veče – Kao da sam te sanjao

Kategorije

Izbornik