Ekonomija

3.000.000 dinara za podršku poljoprivrednicima u opštini Nova Crnja

 

  • Fondacija Ana i Vlade Divac je, u saradnji sa opštinom Nova Crnja i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat, organizovala u Novoj Crnji info sesiju u okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“, na kojoj je zainteresovanim poljoprivrednicima predstavljen fond, kao i način konkurisanja za sredstva koja se dodeljuju za podsticaj poljoprivrede. Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede se realizuje uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA

Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 3.000.000 dinara i mogu biti iskorišćena za nabavku grla, nove ili polovne opreme i mehanizacije. Iznos sredstava po korisniku se kreće od 60.000,00 do 300.000,00 dinara.

Korisnici sredstva vraćaju u fond bez kamate tokom perioda od tri godine, a lokalna samouprava subvencioniše kupovinu sa 10% bespovratnih sredstava, ukoliko korisnik vrati pozajmicu do kraja druge godine korišćenja sredstava u Fond, iz kog će se nakon toga podržavati drugi poljoprivrednici.

Konkursom je planirana podrška fizičkim licima – nosiocima komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, starosti od 18 do 65 godina koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom hrane, koja imaju prebivalište minimalno 3 godine na teritoriji lokalne samouprave. Posebno se pozivaju žene i mladi koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava da se prijave i koriste podsticajna sredstva za razvoj svoje proizvodnje.

Nova Crnja je prva opština u Vojvodini sa kojom je potpisan ugovor o osnivanju fonda čija je namena pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja obezbeđuju opština Nova Crnja i Fondacija Ana i Vlade Divac.

Od 2020. godine uz podršku USAID-a osnovano je 13 lokalnih fondova i to u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Beloj Palanci, Vlasotincu i Novoj Crnji. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 10 ovakvih fondova širom Srbije.

  • Cilj ovog projekta je stvaranje lokalnih fondova koji pružaju podršku poljoprivrednicima da unaprede svoje poslovanje, razviju nove proizvode i na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu. Fond je fleksibilan, prilagođava se lokalnim razvojnim prioritetima i ostaje lokalnim samoupravama da ga razvijaju u narednim godinama kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane. Fondove u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju lokalne samouprave, koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Fondacija Divac, uz podršku USAID-a, razvoj fondova pomaže praktično, promotivno i finansijski u prvoj godini razvoja lokalnih fondova. Značajno je napomenuti da su fondovi kreirani tako da budu fleksibilni i odgovore potrebama za finansiranje koje ne postoje preko drugih programa podrške i subvencija – izjavio je Milijan Maraš iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Konkurs za teritoriju Nove Crnje je otvoren do 1. juna 2023. godine i može se pronaći na web stranici Ana i Vlade Divac Fondacije: https://divac.com/Konkursi/3400/Konkurs-za-podsticajna-sredstva-iz-lokalnog-fonda.shtml

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Postavljeno 6 kandelabera uz pešačku zonu u Gakovu
Prof. dr Veselina Pelagić: Zašto je važno biti u toku sa FAO

Kategorije

Izbornik