Najnovije

Svečano obeleženo 79 godina od slavne Batinske bitke

 

  • Polaganjem venaca na spomen obeležje Batinske bitke, danas je obeležena 79. godišnjica jedne od najvećih bitaka na području bivše Jugoslavije u kojoj su snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetske Crvene armije porazile nacističke i fašističke trupe koje su se nalazile na području Batine i Baranje

Polaganjem venaca na spomen obeležje palim borcima u oslobađanju otadžbine, počast su odale delegacija Grada Sombora koju su činili gradonačelnik Antonio Ratković, predsednik Skupštine grada Zoran Rus i član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite Darko Smiljanić, delegacija Ambasade Ruske Federacije, u sastavu, prvi sekretar u Ambasadi Jurij Sergejevič Butkov i pukovnik Evgenij Poljakov, zamenik izaslanika odbrane u Ambasadi Ruske Federcije u Beogradu, delegacija SUBNOR-a, Petar Grabež, Jovo Ratković i Slobodan Mihajlović, delegacija Prvog centra za obuku Vojske Srbije koju su činili pukovnik Lazar Ostojić, komandant Prvog centra za obuku Vojske Srbije, potpukovnik Slavko Đipalo, načelnik Centra Ministarstva odbrane Sombor i major Nebojša Mijailović, oficir u Prvom centru za obuku Vojske Srbije, delegacija Udruženja ratnih vojnih invalida Sombor, delegacija Kola srpskih sestara Sombor, delegacija Gradskog udruženja penzionera Sombor, delegacije Asocijacije žena Sombor, delegacija Udruženja Herojske 549. Motorizovane brigade „Car Dušan Silni“ Prizren, kao i delegacije predstavnika SUBNOR-a iz zemlje i regiona i udruženja građana.

Tokom svečanog programa prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković, pukovnik Evgenij Poljakov, zamenik izaslanika odbrane u Ambasadi Ruske Federcije u Beogradu i predsednik Gradskog SUBNOR-a Sombor Petar Grabež.

  • Danas, 79 godina posle, mi slavimo veliku istinu i pobedu velike istine izvojevane u Batinskoj bitci, a to je istina o slobodi koja nije data, već koja je osvajana pedalj po pedalj.To je istina o bojištima, o logorima i zločinima nad narodom koji je umeo da voli i ceni svoju slobodu i brani svoju otadžbinu kao najsvetije nasleđe. Mi danas, na ovom mestu istine želimo da poručimo da ne zaboravljamo ni jedan život, ni jednu mladost koja je prerano pokošena na ovoj hirovitoj dunavskoj obali, ali i da podignute glave danas branimo svoj grad i svoju zemlju vrednim radom i poštenjem, mudrošću i odgovornošću prema svojim potomcima. U ime sabranih na ovom mestu i u svoje lično ime se zahvaljujem borcima Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije. Neka zauvek živi sećanje na istinu i neka se ona nikad ne zaboravi – izjavio je gradonačelnik Ratković.

Batinska bitka je trajala od 11. do 29. novembra 1944. godine, a po svojoj dimenziji, obostranom učešću krupnih vojnih snaga i koncentraciji borbene tehnike, bila je jedna od najvećih vojnih operacija na tlu Jugoslavije. Za osamnaest dana koliko je trajala operacija, živote je dalo 2.175 heroja koji su ne mareći za sopstvene živote, jurišali napred u večnu slavu besmrtnika. Jedan od tih besmrtnih heroja bio je i Vasilij Gligorijevič Obodovski, stariji vodnik i komandir voda 703. pešadijskog puka 233. pešadijske divizije 57. armije 3. ukrajinskog fronta, koji je među prvima prešao Dunav i hrabrim jurišem osvojio početne nacističke rovove, da bi potom izgubio život. Njemu u čast je otvorena ovogodišnja muzejska izložba, autorke Martine Malbaški, kustosa – istoričara Gradskog muzeja Sombor.

Svečani program su uveličali nastupi Ženske pevačke grupe Srpskog kulturno – umetničkog društva „Izvor“ iz Stanišića i Ženske pevačke grupe „Muzika viva“ iz Svetozara Miletića.

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Slobodan ulaz za penzionere u Zatvoreni somborski bazen
PU Sombor: 15 saobraćajnih nezgoda prethodne sedmice u ZBU Okrugu

Kategorije

Izbornik