Zdravstvo

14. novembar – Svetski dan borbe protiv dijabetesa

 

  • Svetska zdravstvena organizacija (World Health Organization – WHO) i Međunarodna federacija za dijabetes (International Diabetes Federation – IDF) su 1991. godine pokrenule inicijativu za obeležavanje Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, kao odgovor na porast obolelih od dijabetesa širom sveta. Ovaj dan predstavlja najveću globalnu kampanju posvećenu podizanju svesti o dijabetesu kod više od milijardu ljudi u više od 160 zemalja. Tema kojoj je posvećen Svetski dan borbe protiv dijabetesa za period 2021 – 2023. godine je „Pristup dijabetološkoj zdravstvenoj zaštiti

Šećerna bolest (dijabetes melitus) jedna je od najčešćih nezaraznih bolesti. Broj obolelih od šećerne bolesti već duži niz godina raste i poprima razmere globalne epidemije. Iako se najviše incidencije registruju u razvijenim zemljama, najveći porast obolelih očekuje se u zemljama u razvoju. Dijabetes je u svetu peti, a u Srbiji treći vodeći uzrok umiranja od svih uzroka smrti i peti uzrok opterećenja bolešću.

Dijabetes melitus je hronična bolest iz grupe metaboličkih bolesti koju karakteriše hiperglikemija – odnosno povećanje nivoa šećera u krvi, koja je rezultat poremećaja u sekreciji insulina, delovanju insulina ili kombinacije navedenih poremećaja. Hronična hiperglikemija povezana je sa dugotrajnim oštećenjem, disfunkcijom i zatajenjem različitih organa – posebno oka, bubrega, nerava, srca i krvnih sudova.

Izvor: https://www.zdravlje.org.rs/


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Donacija Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru
Saveti za pravilnu ishranu u zimskim mesecima

Kategorije

Izbornik