Kultura

Svetozar Cvetković dobitnik nagrade “Specijalni Ernest” 4. Somborskog filmskog festivala

(Popularnom Svetozaru Cvetkoviću najviše ovogodišnje priznanje)

  • Svetozar Cvetković ovogodišnji je dobitnik nagrade “Specijalni Ernest” Somborskog filmskog festivala za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima

Nagrada će biti uručena na otvaranju četvrtog Somborskog filmskog festivala koji će biti održan od 11. do 15. jula 2022. godine u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor.

Film „Pucnji u Marseju” reditelja Gordana Matića, u kojem jednu od glavnih uloga igra upravo ovogodišnji dobitnik nagrade, biće prikazan 12. jula u Atrijumu Gradske kuće.

  • Somborski filmski festival je od svog osnivanja 2018. godine zamišljen da neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost. U takvom okruženju Festival se trudi i radi na podsticanju tolerancije, ravnopravnosti i slobode. Uporište našeg Festivala je u vizionarskom filmskom radu Erensta Bošnjaka, pioniru jugoslovenskog filma, po kome sve nagrade nose ime – rekla je direktorica Somborskog filmskog festivala Vesna Šašić.
„U susret festivalu“

Izložba „U susret festivalu“ spada u redovne predfestivalske aktivnosti Kulturnog centra. Tradicionalno, biće postavljena u centru Grada, u ulici Laze Kostića, pored glavnog šetališta u Somboru.

Postavku čini trideset panoa na kojima su predstavljene sve pojedinosti važne za Somborski filmski festival, a to su: glavni program, struktura Festivala, prateći programi, zatim predstavljanje direkcije, reč direktora i selektora o ovogodišnjem izdanju Festivala, predstavljanje žirija glavne takmičarske selekcije, predstavljanje žirija selekcije filmova mladih autora, a nisu izostavljeni ni opisi filmova, plakati, fotografije, ali i nagrade koje Festival dodeljuje.

Otvaranje izložbe planirano je za 21. jun u 11 časova na pomenutoj lokaciji. Autorka izložbe je direktorica festivala, glumica Vesna Šašić, a vizuelno rešenje potpisuje grafički dizajner Dejan Podlipec.

  • Kao što je Ernest Bošnjak umeo da kombinuje različite vidove umetnosti – od plesa do filma, nadamo se da smo i mi uspeli da iskombinujemo zanimljiv i intrigantan festivalski program dugometražnih i kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova za sve one koji se osećaju kao duhovni potomci velikog Ernesta Bošnjaka – poručio je budućim posetiocima selektor Dejan Dabić.

Ulaz na sve programe četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi će biti održani u Kulturnom centru “Laza Kostić” Sombor, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.

Svetozar Cvetković – biografija

Svetozar Cvetković diplomirao je na Katedri za glumu 1980. godine, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Iste godine priključio se ansamblu pozorišta “Atelje 212” gde i danas radi, a ostvario je više od 50 značajnih uloga u modernom pozorišnom repetoaru radeći sa najznačajnijim rediteljima domaće pozorišne scene. U međuvremenu, sarađivao je sa mnogim pozorišnim trupama i pozorištima u Zagrebu, Novom Sadu, Mariboru, Splitu, Somboru, Sarajevu, Budvi, Podgorici. Igrao je u preko 100 dugometražnih filmova, TV serija, TV drama, koje su, uglavnom, producirane u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, dok su neke rađene u inostranstvu.

U poslednjih 40 godina nagrađivan je za glumački rad na svim važnijim festivalima u Jugoslaviji, Srbiji, kako filmskim, tako i pozorišnim – izmedju ostalih dobitnik je tri Sterijine nagrade.

Dobio je nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Magdeburgu za film “Gorila se kupa u podne” 1994. godine, kao i nagradu kritike za najboljeg glumca u Hjustonu za film “You go to my head”. Učestvovao je u produkciji i organizaciji obnavljanja veza sa teatrima na prostoru jugoistočne Evrope sa Slovenskim Narodnim Gledališčem u Ljubljani, HKD Rijeka, Dramskim teatrom iz Skoplja, kamernim “Teatrom 55” iz Sarajeva. Godine 1997, od strane odbora Skupštine grada Beograda, postavljen je na mesto upravnika Pozorišta “Atelje 212”. Na tom mestu je bio 12 godina, do kraja juna 2009. godine. Član je EFA – Evropske Filmske Akademije.

Počev od 2005 godine osnivač je i vlasnik producentske kuće “Testament films d.o.o” iz Beograda, koja je producirala 5 filmova: “Budjenje iz mrtvih” (2004), “Odbačen” (2006), “Turneja” (2008), „Kako su me ukrali Nemci“ (2011) i “Mnoštvo i manjina” (2016).

Za svoj rad na filmu nagrađivan je, pored glumačkih i nagradama za najbolje godišnje produkcije po oceni žirija YU FIPRESCI za filmove „ Buđenje iz mrtvih“ i „Turneja“ kao i međunarodnim nagradama za oba filma.

Galerija: 1) „Pucnji u Marseju“, plakat; 2) Nagrada „Specijalni Ernest“; 3) Bard glumišta, Svetozar Cvetković:

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Otvorena кolektivna izložba Umetničkog studija Sombor
Narodno pozorište Sombor ugostilo više od 3.500 posetilaca na 30. Pozorišnom maratonu

Kategorije

Izbornik