Najnovije

ZOO Vrt Miki Kolut: Da li životinjama smetaju vrućina i vremenske nepogode?

ZOO Vrt Miki Kolut – AcanskiS ©

  • Odgovor na ovo pitanje daje nam Miki – Milan Mirić, vlasnik prvog privatnog zoološkog vrta u Kolutu, 20 km udaljenog od Sombora, na svega nekoliko kilometara od mađarske granice. Mikija zatičemo u redovnom poslu hranjenja životinja i započinjemo ovaj razgovor, sa pitanjem smetaju li i koliko, životinjama vrućina, loše vreme i vremenske nepogode

Miki ističe da su najosetljivije životinje poreklom iz severnih krajeva, kojima po jakim vrućinama ne pomaže ni rashlađivanje u veštačkom jezercetu, već se moraju dodatno rashlađivati da ne bi uginule. Najbolji primer za to je patka, koja nas je sve vreme znatiželjno posmatrala, a naročito joj je bio bio interesantan naš kabel od kamere. Dok sa drugim vrstama životinja nema nekih naročitih problema po pitanju vrućine.

Sibiriska patka – AcanskiS ©

Prisustvovali smo jednom veoma interesantom činu, a to je ručno hranjenje beba papagaja, u pitanju je bila plava ara i kakadu. To se obično radi kada životinje iz nekog razloga budu odbačene od svojih roditelja ili kada postoji opsanost da će ih ubiti. Ručno hranjeni papagaji budu verni i odani čoveku koji ih je hranio. Nekada je kako kaže popularni Miki, morao sam da spravlja hranu za ručno hranjenje dok danas za sve postoji industrijska hrana, tako da je ovaj process dosta olakšan. Ručno hranjenje papagaja je dosta težak i mukotrpan posao, gde čovek mora da zaboravi na bilo kakav društveni život, pošto mali papagaji zahtevaju da se hrane na svaki sat.

****Ljubav prema životinjama i ovom poslu je glavni pokretač svega. Kada mu je pobegla ženka medveda prijatelji su mu kroz šalu govrili, da bi dobro bilo da mu životinje češće beže jer je to jedini način da nakratko napusti ZOO vrt u potrazi za njima.

Primetili smo jedno dosta neobično prijateljstvo, jedno malo jagnje nosi na svojim leđima bebe papagaja koje ga naprosto obožavaju… ali o njemu nešto kasnije.

Jagnje – AcanskiS ©

U razgovoru sa Mikijem saznali smo još dosta interesantnih stvari o životinjama koje žive u ovom mini ZOO vrtu…. a prenećemo vam samo neke. Za ostatak preporučujemo vam da dođete, i lično od našeg domaćina čujete priču, ako nema puno posla on vas sam provede kroz vrt i ispriča vam dosta zanimljivih detalja o njegovim stanovnicima, a opet i da ima posla naći će vremena za vas.

Među posebno zanimljim životinjama kod Mikija su flamingosi, koji su kao mali – sivi i neprimetni i tek kasnije nakon godinu dana izrastaju u prelepe ptice, tada dobijaju svoju prepoznatljivu boju, ali prilično plašljive te im se za svaki slučaj čupa par pera iz krila da ne bi mogle da lete, jer je sam transport iz Tanzanije plaćen 9.000 dolara, što je pozamašnan cifra, s obzriom da Miki sve finansira uglavnon sam, ili iz donacija. Njemu se dešavalo nekoliko puta da mu ptice beže, jedna je završila čak u Rijeci, a druga u Budimpešti.

Idila na 7ha, pravo malo „Životinjsko carstvo“ – AcanskiS ©

Prisustvovali smo njihovom hranjenju tj doručku na koji “svrate” i ostali zvani i nezvani gosti, nakon kojeg se flamingosi odmaraju na veštačkom jezeru i tada su najzahvalniji za fotografisanje.

Tu je neizostavna lama, azijski jeleni koji nisu bili raspoloženi za slikanje, afričke koze, te domaći jelen koji se Mikiju odaziva na ime Neša ……. te par medveda. Postoji jedna interesanta stvar u vezi sa medvedima, kada su ga pitali što ne razmnožava medvede. On je kroz smeh rekao, da je puno selo međeda (Kolut) još fali da ih i ja razmnožavam.  Zvali su Mikija da daje savete oko privatnih ZOO vrtova pojednih političara i bogatih ljudi, ali gde nema ljubavi prema životinjama, tu nema ništa, ne vrede ni te sline pare koje imaju, ako se to ne radii iz ljubavi (ako nije ljubav u pitanju) kao kod našeg sagovrinika, ako neko pravi zoo vrt samo da bi se pokazao da ga ima.

Ovaj posao se jednostavnao mora voleti, Miki je pravi entuzijasta i zaljubljenik u životinje, nije odustajao čak i kada mu je najteže bilo, majka mu je iz šale govorila, “E sinko da to valja zoo vrt bi imalo svako selo, a ne samo moja bena”….

Zmije više ne drži zbog jedne bizarne situacije koja se dogodila, naime neki posetioci mini zoo vrta, otvoril su terarijume i zmije su pobegle, na svu sreću nisu nikoga ujele.

Posetili smo zatim lemure, ove zanimljive životinje sa Madagaskara, kojih ima dva para, dve sestre ženke i dva brata mužjaka, te je zoo vrt u potrazi za identičnim parom koji nisu u srodstvu, kako bi mogli da dobijaju mlade, postojeći mužjaci I ženke žive odvojeno.

Videli smo zatim kapucinerske majmune, jednog ljutog i agresivnog koji kupi svu hranu za sebe, dok je drugi dobar i pitom i zato uglavnom ostane bez svega, dakle identično kao i u ljudskom svetu. Posetili smo ptice sekretare, te razne vrste drugih ptica kao i ponije koji su opet bili dosta neprijateljski razpoloženi prema jagnjetu, ali to je zato što ga ne poznaju kaže Miki, čim uvide da im nije pretnja neće ga dirati, tako je to u životinjskom svetu. Veliku pažnju ali i pometnju kod većine stanovnika ovog mini zoo vrta napravilo je malo jagnje koje je išlo svuda za Mikijem, dok smo šetajući slušali priču o zoo vrtu, a tada smo saznali i priču o ovom neobičnom stanovniku…..

Lemur – AcanskiS ©

Naime majka mu je stradala a Miki je nasatavio da brine o njemu, dok ga ono svugde prati misleći da mu je on mama. Neke životinje su dosta burno reagovale na njega, a razlog burne reakcije pojednih životinja je bio taj što ga ranije nisu videle, te ne znaju da li im je pretnja ili ne.

Ovo je samo deo životinja koje žive na 7 hektara prvog privatnog ZOO vrta u Srbiji.

Ulaz u ZOO je simboličnih 200 dinara, a svaka donacija u hrani je dobrodošla, pomozimo da se očuva ovaj jedinstveni vrt na području Srbije a i šire. Kada smo već kod toga Miki je zapao za oko novinarima sa francuske televizije koji su nekoliko puta boravili u Kolutu, te pripremaju materijal za dokumentarni film o njemu.

Ne možemo vam sve ispričati, nešto morate saznati i sami……ZOO vrt Miki vas ljubazno očekuje….

AcanskiS ©

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Okružno sportsko prvenstvo trećeg doba u Somboru
Sombor položio venac u Dan sećanja na stradale i prognane u akciji „OLUJA“

Kategorije

Izbornik