Najnovije

Lokalni izbori u Srbiji, 2. jun 2024: U Gradu Somboru izašlo 43,5% glasača

 

  • Izborni je dan, nedelja, 2. jun 2024. godine – rezervisan za lokalne izbore u Srbiji
Glasanje na lokalnim izborima za odbornike u Skupštni grada Sombora uz još 87 gradova i opštna, većinom u Vojvodini se prema rečima
Predsednika GIK-a Željka Lasla, odvijaju se u skladu sa pravilima, na biračkim mestma u gradu i selima.
Laslo je naveo da su sva biračka mesta otvorena na vreme, da nije bilo prigovora učesnika izbornog procesa, ni članova biračkih odbora.
—————–
Osim u Somboru u Zapadnobačkom upravnom okrugu izbori se protiču i u opštinama Odžaci i Apatin. Pravo glasa na teritoriji Grada Sombora ima 70.910 građana, Izborni proces će biti realizovan na 76 biračkih mesta u gradu i selima, koja su otvorena od 7 do 20 časova, izlaznost na lokalnim izborima u Somboru do 10 časova bila je oko 19 posto.
—————-
U Beogradu je do 10 časova glasalo 10 odsto ljudi manje nego na izborima u decembru prošle godine.
—————-
U Odžacima  je 27 biračkih mesta, a pravo glasa ima 23.846 birača. U Apatinu se danas glasa na 29 biračkih mesta, a pravo glasa ima 23.961 birač. U Odžacima je izlaznost iznad 15 posto, a prema informacijama iz Opštnske izborne komisije ima biračkih mesta na kojima je do 10 časova glasalo više od 20 posto upisanih birača. U Apatinu je do 10 časova glasalo oko 12 posto birača.
——————
Prema preseku stanja, a na osnovu podataka sa referentnih biračkih mesta, kako nam je saopštio predsednik Gradske izborne komisije Željko Laslo, u Somboru je do 12 časova glasalo 22,8% birača. U poređenju sa prestonicom, u Beogradu je na birališta u istom intervalu izašlo 17,54 odsto građana upisanih u jedinstveni birački spisak.
——————

Najnoviji rezultati izlaznosti: do 14 časova je na biračka mesta svoje građansko pravo iskoristilo 25,6% žitelja sa područja Grada Sombora.

——————-

Na teritoriji Grada Beograda do 16 časova glasalo je 31,09 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Rezultate izlaznosti saopštila je Gradska izborna komisija na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.

Izlaznost u glavnom gradu je, prema podacima GIK-a, manja u odnosu na izbore u decembru prošle godine, kada je do 16 časova glasalo 41,87 odsto birača.

——————-

Sombor preko granice od 30 – najnoviji rezultati izlaznosti, govore da je biračko pravo do 17 časova iskoristilo 33% građana na teritoriji Sombora i svih naseljenih mesta.

Prema proceni CeSID/Ipsosa u Beogradu je do 17 časova glasalo 34,8 odsto birača upisanih u birački spisak.

——————-

Do 18 časova, na teritoriji Grada Sombora glasalo je 36,5 odsto birača.

——————-

40,4 procenta – ishod je izlaznosti žitelja Grada Sombora, do 19 časova.

——————–

I konačno, u 20 časova birališta su zatvorena. Rezultat o izlaznosti birača u Gradu Somboru na lokalnim izborima u nedelju, 2. juna 2024. iznosi 43,5%.


Fotografije: Srđan Ačanski


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Önkormányzati választások – Élő
Промоцијa књиге поезије аутора др Милана Мицића: „Ракија и ране“- добровољачка 1912-1918, колонистичка читанка

Kategorije

Izbornik