Kultura

Vesna Šašić, direktorka KC Laza Kostić Sombor na otvaranju Bijenala Gornji Milanovac: Njeno veličanstvo MINIJATURA, počast slikaru doajenu Zoranu Stošiću Vranjskom

  • U Galeriji Kulturnog centra Laza Kostić Sombor u utorak, 15. marta na decentno svečan način beležimo posebno vredan događaj na najširem polju kulture i umetnosti: Otvoren je Međunarodni bijenale umetnosti minijature, koji obuhvata zbirku radova od I – X Bijelana Gornji Milanovac. Postavka nadasve skladno i zahtevno postavljenih minijatura trajaće do 9. aprila. Novi Radio Sombor donosi detalje o toku samog otvaranja izložbe jer ono ustvari predstavljalo pravi, svojevrstan doživljaj

– Večeras smo ovde jednim veoma lepim ali značajnim povodom, naime otvaramo izložbu Međunarodnog bijenala umetnosti minijature odnosno izložbu svih radova od prvog do 10. Bijenala u Gornjem Milanovcu – napomenula je na samom početku svečanosti Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra Laza Kostić i nastavila: – Ova saradnja je nešto na šta smo posebno ponosni, a jedan od „krivaca“ za ovu saradnju je gospodin Boban Stefanoviće, večeras gost naše Galerije, urednik filmskih programa u Kulturnom centru Gornji Milanovac, takođe predsednik Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije. Takođe, možemo da se pohvalimo da nam iz Gornjeg Milanovca u goste dolazi i Radoš Gačić, urednik likovnih programa u KC Gornji Milanovac.

Stručni deo o samoj postavci, direktorka Vesna Šašić je, kako je dalje rekla, prepustila svakako urednici programa u Galeriji Kulrunog centra Laza Kostić Sombor, istoričarki umetnosti Slađani Dragičević, a ono što je tom prilkom volela da podeli sa posetiocima i gostima na otvaranju, jeste kako je došlo da saradnje između dve ustanove: – Autor ove izložbe je gospodin Dragan Arsić, ujedno direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac, zajedno sa gospodinom Stefanovićem, koji je večeras sa nama, pokrenuo je inicijativu gde je 2020. godine osnovana Mreža kinoprikazivača Srbije, i čast mi je da sa vama podelim da je Kulturni centar Laza Kostić član ove Mreže, od samog osnivanja.

Ta podrška Mreže i Bobana lično, kao i Filmskog centra Srbije gospodina Dragana Arsića, rezultirala je time što smo mi upravo završili projekat Preddigitalizacije višenamenske Velike sale Kulturnog centra Laza Kostić Sombor i narodski rečeno, tada je u našoj Velikoj sali postavljeno najsavemnije bioskopsko platno, kao i ozvučenje za bioskop, i ja evo koristim ovu priliku, da se zahvalim i Bobanu Stefanoviću, i Mreži kinoprikazivača Srbije, podvukla je Šašić i upotpunila: – Takođe, jednako hvala upućujem i Gordanu Matiću, direktoru Filmskog centra Srbije, resornom Ministarstvu i Filmskom centru. Ove godine, na moje veliko zadovoljstvo saradnji u vezi sa filmskim programima, otkako je otpočeta, proširena je i na likovne programe, i zaista naš grad i svi njegovi građani mogu da uživaju u postavci ove međunarodne izložbe malih formata.

– Ono što je posebno zanimljivo – naročito je naglasila Vesna Šašić – na šta smo mi Somborci posebno ponosni, jete to, da je gospodin Zoran Stošić Vranjski, počasni gost ovog Bijenala, i to od njegovog drugog izdanja, i gospodin Vranjski je večeras sa nama, dragi Zorane svaka Vam čast, ja sam videla Vaše minijature koje su zaista predivne, molim vas jedan veliki aplauz za barda somborskog i srpskog slikarstva… Takođe, pozdravila bih ovom prilikom i gospođu Anitu Stojakov, većnicu za oblast kulture i obrazovanja Grada Sombora, i zahvalila bih se na učinjenoj časti, da bude večeras sa nama.

Potom je Slađana Dragičević zahvaljujući se svim prisutnima, uvaženim gostima kao i probranoj somborskoj likovnoj publici i u svoje lično ime, u ime Kulturnog centra Laza Kostić Sombor, rekla: – S obzirom da je sa nama urednik programa iz Gornjeg Milanovca ja ću kratko što se tiče ovog dela predstavljanja minijatura, zapravo svih minijatura koje broje sad već 1.500 radova, ali ja ću da ispričam jednu anegdotu, kada smo saznali da ćemo da imamo ovu predivnu izložbu, u našu galeriju jeste došetao pomenuti Zoran Stošić Vranjski, i ostavio je jedan prelep esej, koji ću ja sada vama da pročitam iako se nalazi u katalogu, mislim da on najbolje opisuje minijaturu uopšte, i minijaturu iz Gornjeg Milanovca.

– Dakle ovako – isčitala je Slađana Dragičević nadahnuto bardove esej-crtce:

Likovna minijatura je stara koliko i slikarstvo.

Minijatura je prva čovekova šara.

Minijatura je starija od govora.

Minijatura je starija od slike.

Minijatura je mali zapis.

Minijatura je mala studija.

Minijatura je mala intima.

Minijatura je stih u pesništvu.

Minijatura je kratka molitva.

Minijatura je zgusnuti crtež i zgusnuta boja.

Minijatura je korak u hodu i uzdisaj u disanju.

Minijatura je reč u razgovoru.

Minijatura je pogled u gledanju.

Minijatura je kratka pomisao i sećanje.

Minijatura je suza u plakanju.

Minijatura je dašak u vetru i tren u vremenu.

Minijatura je uzdisaj u patinji.

Minijatura je velika muka za sliku. 

– Zorane, najlepše Vam hvala, uz veliki aplauz za Stošića-Vranjskog, Dragičević je potom najavila Radoša Gačića i još jednom pozdravila sve prisutne u ime Kulturnog centra Laza Kostić.

Radoš Gačić, urednik likovnih programa u Kulturnom centru Gornji Milanovac je prvo podsetio: – Hvala na svim ovim lepim rečima, ja vam prenosim pozdrave iz našeg Kulturnog centra, nadam se da ćete se još bolje upoznati, kada nam budete uzvratili susret i posetu koju planiramo za septembar. Trideset dve i evo 33. godinu koju traje naše Bijenale, otkako se trudimo. To je bila jedna sjajna ideja, grupe ljudi, članova Udruženja primenjenih likovnih umetnika koji su se ’83. godine prošlog veka okupili i rešili da na bazi malog formata prave veliku svetsku izložbu. Vrlo brzo je postala to međunarodna izložba, i ja da ne bih mnogo dužio, rekao bih samo neke brojke koje ilustruju.

Kroz ove dakle pune 32 godine i 33. izložbu – nastavio je Gačić – prošlo je više od 12.000 imena. Dakle imena umetnika, koji su na njoj učestvovali. To znači najmanje blizu dvostruko umetničkih radova. Jedan mali deo, koleginica je rekla to je, 1.500 minijatura, za nas je mali deo tako velikog Bijenala, ušao je u zbirku koja već premašuje 1.500 radova… mi smo uspeli do sada da objavimo dva dela ove izložbe, oko 30 ovakvih setova, i krenuli u realizaciju izložbe širom Srbije. Drago mi je naravno da smo večeras ovde, u Somboru i evo od samog Kulturnog centra koji je naš program ulepšao ovim događajem a posebno od strane Zorana kojeg evo ja moram pomenuti kojeg dugo znam, dakle od tog drugog Bijenala, od kada je počeo da učestvuje na našoj izložbi kada nam je poslao svoje, njemu svojstvene minijature i esej o minijaturi, on nije zastupljen samo sa jednim radom na ovoj izložbi, ima ih više, a u ovom setu od 15 celina jedna je Zorana miliciozna kako on kaže, veoma sažeta i verovatno jedna od najboljih minijatura koje je on izradio u svom životu.

A malopre smo pričali, otkrio je Radoš Gačić, o tome da su mnogi teoretirači umetnosti i mnogi istoričari i mnogi umetnici, definisali o minijaturi kao sposobnost umetnika kao tu čast što je teško izboriti se sa velikim monumentalnim formatom, popuniti ga, osmisliti estetski i umetnički, toliko je još teže sve to svesti na jedan format koji je, po našim propizicijama, zadato na 10 x 10 santimetara, a evo, mnogi, i od prisutnih ovde na izložbi, a još je mnoštvo takvih, uspevaju da tu poetiku slike ili skulpture ili primenjene umetnosti i bilo koje druge, pošto mi zastupamo sve vizuelne umetnosti u okviru koijh umetnici stvaraju.

– Sve oblasti, toliko je dakle, teže sve to svesti na jedan tako miniciozni format a eto i Zoran i umetnici u njoj su u tome uspeli i ja im se prvo svima zahvaljujem, posebno vama gostima, posebno zbog toga što svi zajedno u tom mnoštvu učestvujemo, ovih lepih minijatura, koje ćemo nadam se, uspešno nastaviti u narednom periodu, godinama i decenijama, a ja sam Zoranu večeras saopštio da već naredno Bijenale koje ćemo organizovati za dve godine kada to bude 17. Bijenale, biće pozvan kao počasni gost ali i izlagač. Znam koliko ste na ovoj izložbi svi mnogo radili i svima vama želim dobro zdravlje i hvala na gostoprimstvu – zaokružio je Gačić.

Potom se gospodinu Radošu Gačiću na ovako lepim rečima kako je naglasila, zahvalila direktorka Vesna Šašić i obratila se rečima: – Uživajte u izložbi, ja je proglašavam otvorenom. Hvala vam puno svima.

– U galeriji, dodatku rubrike, pogledajte set slajd-fotografija: Brankica Ćurčić-Kulturni centar Laza Kostić; Novi Radio Sombor –

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Kulturni centar Laza Kostić Sombor donosi novu predstavu „Ah, ta Crvenkapa“
KC Laza Kostić Sombor: Otvaranje izložbe Milana Momčilovića

Kategorije

Izbornik