Najnovije

Uspeh somborske „Energane“ u projektu „Bolja energija“ USAID-a

 

  • 11. avgust 2023. BEOGRAD USAID-ov projekat „Bolja energija“ potpisao je ugovor na projektu energetske efikasnosti sa toplanom JKP „Energana“ Sombor, kojoj je ovim putem dodelio bespovratna sredstva za nabavku opreme i softvera za digitalizaciju 10 toplotnih podstanica, i time ih podržao u oblasti automatizacije i integracije u postojeći SCADA sistem, koji služi za kontrolu nadzora i prikupljanje podataka. Ugovor je u ime Javnog komunalnog preduzeća „Energana“ Sombor potpisao direktor, Đurađ Milanović

U 2022. godini analizom podataka, gradska toplana za daljinsko grejanje u Somboru, JKP “Energana“ Sombor, uočila je neusaglašenost između stvarnih potreba potrošača i količine isporučene energije što je najuočljivije u prelaznom periodu između godišnjih doba.

Na osnovu detaljne analize, uočeno je da zgradama (potrošačima) nije isporučivana optimalna količina toplotne energije, što je rezultiralo većom potrošnjom goriva i sagorevanjem štetnih gasova u atmosferu, kao i većim novčanim izdacima. Na osnovu dobijenih činjenica, tim projekta „Bolja energija“ podržao je projekat automatizacije i upravljanja toplotnim podstanicama, jer ga je prepoznao kao najefikasnije rešenje problema, koje omogućava optimalnu isporuku toplotne energije potrošačima.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

U Monoštoru nastupom „Amadeus benda“ spuštena zavesa na 18. Bodrog fest
EKS: Evropa smanjuje broj vatrogasaca uprkos klimatskoj krizi

Kategorije

Izbornik